Vinný střik je nejméně nebezpečný pro štíhlou linii, zatímco destiláty jsou kalorické bomby, řekla odbornice na zdravou výživu Marie Hrudková. Pro silvestrovské oslavy doporučila střiky z bílého nebo červeného vína a šampaňské. Varovala, že alkohol nespaluje tuky, jak se traduje, naopak pomáhá jejich ukládání v těle. Problém také je, že zvyšuje chuť k jídlu.
„Alkohol má mnohdy více kalorií než pochoutky ze svátečního stolu. Například jedno deci vaječného koňaku dá tělu více energie než deset deka vepřového masa,“ uvedla odbornice.
Jedno deci desetistupňového piva má 130 a dvanáctistupňového 140 kilojoulů, stejné množství bílého vína od 54 do 210 kilojoulů, červeného od 67 do 280 kilojoulů a šumivého od 80 do 340 kilojoulů. Jedno deci destilátu obsahuje 1000 kilojoulů, vaječného koňaku až 1400 kilojoulů.
Pro lidi, kteří si hlídají váhu, je podle Hrudkové v alkoholických nápojích skryto ještě jedno nebezpečí – podporují chuť k jídlu a nabourávají vůli dodržovat dietní pravidla. V povznesené náladě pak lidé snědí mnohem více, než by si normálně dovolili. Pro štíhlou linii je určitým nebezpečím i pivo. Svým složením a vysokým obsahem cukru podporuje ukládání tuků, zejména v oblasti břicha.
Sto gramů bílkovin či sacharidů obsahuje průměrně 1700 kilojoulů, alkohol má ve stejném množství zhruba 2900 kilojoulů, tedy téměř dvakrát tolik. Největší kalorickou bombou jsou destiláty a likéry, například becherovka, griotka či vaječný koňak.
Lidé, kteří hubnou, by měli denně přijmout nanejvýš 5000 kilojoulů. Ti, kdo si chtějí váhu udržet, si mohou dovolit 7000 až 9000 kilojoulů denně.
Vložit komentář