Nesnášenlivost lepku a laktózy

Otázka

Je mi 57 let a asi cca 4 roky trpím nadměrnou plynatostí. Podle testu mám intoleranci na lepek a laktózu. Pociťuji plynatost i po požití vitamínu, kde je jen trocha laktozy. Podstoupila jsem biopsii střev na celiakii, ale výsledek je negativní, test na laktozu intoleranci potvrdil. Mám pocit,že nemohu jíst nic kromě masa. Existuje nějaký enzym, který by štěpil laktózu? Celý život mě trápí akné a je fakt, že když nejím lepek, pleť se vylepšila. Po zelenině, kromě rajčat, cukiny, mrkve a ředkve mě také trápí plynatost. Je to možné, že jde o alergickou reakci? Mléčné výrobky jsem nejedla již téměř rok. Je možné,že se stav po nějaké době upraví a vrátí do normálu?

Odpověď

Ano, enzym špěpící laktózu (jmenuje se laktáza) existuje a dá se koupit v přípravku LactaNON 4000 FCCU. Pokud nesnášíte lepek (oblininy byly do lidské stravy zařazeny vývojově nejpozději a nejsou nezbytnou složkou jídelníčku), i když celiakie nebyla biosií potvrzena, pak jej úplně vyřaďte. Pozor i na zbytkový lepek ve výrobcích, kde byste ho nečekala – přidává se do mnoha hotových pokrmů při jejich výrobě z technologických důvodů (podobně jako laktóza) – třeba uzeniny, některé čokolády apod. Lepek neobsahují brambory, rýže, kukuřice.Budete-li dodržovat bezlepkovou a bezlaktózovou dietu, je pak možné, že se po čase stav střev upraví a nebudete pociťovat plynatost i po jiných jídlech. Na dálku nedovedu posoudit, zda jde také o alergii, ale zdá se mi to méně pravděpodobné.