Dobrý den, paní doktorko. Je mi 30 let a od vánoc mám pichlavé bolesti pod levým žebrem, nejsou pořád, ale vystřelují do zad pod lopatku. Z jídelníčku jsem vysadila tučná jídla, taky ovoce a zeleninu. K tomu mě trápí říhání, plynatost, žaludeční kyselina, vnitřní třes a jsem nervózní. V posledních dnech mám hořkost v ústech. Byla jsem na sonu břicha, veškerých odběrech krve a gastroskopii, vše je v pořádku. Lékař mi předepsal Nolpazu, APO-Lactobacillus 10+, chvíli to pomohlo, ale píchání se vrátilo. Mám také bacil v moči, na který jsem dostala antibiotika, ale bohužel nevím, o jaký bacil se jedná. Poraďte mi, prosím, co dál. Děkuji!
MUDr. Marta Šimůnková:
Podle toho, co píšete a co vám lékař předepsal, se pravděpodobně jedná o tzv. gastroesofageální reflux (GER), při němž se kyselé žaludeční šťávy dostávají do jícnu, který dráždí a vyvolávají popisované potíže. Někdy se mohou dostat až do úst. Užívání antibiotik může potíže zhoršit. GER je stav trvalého charakteru, který nelze jednorázově „vyléčit“. Zpravidla je způsoben snížením napětí svalového svěrače horního ústí žaludku, šťávy pak mohou „vytékat“. Léky a režimovými opatřeními lze však zabránit tomu, aby kyselé žaludeční šťávy dráždily jícen. Dobré je vyloučit jídla, po kterých cítíte zhoršení, nekouřit, ev. upravit hmotnost a užívat léky, které snižují kyselost žaludečních šťáv. Dobré je spát v poloze, kdy je hlava výše než žaludek. GER je zhoršován i psychickým vypětím. Pokud by se potíže stupňovaly, vyhledejte gastroenterologa. Dlouhodobé dráždění jícnu může vyvolat změny ve sliznici.