Studie: Lidem, co často jedí uzeniny, hrozí srdeční choroby

Lidem, kteří často jedí uzeniny, hrozí vyšší riziko vzniku srdečních nemocí nebo cukrovky. Naproti tomu jedení nezpracovaného červeného masa nebezpečí rozvinutí těchto nemocí nezvyšuje. Ukázala to studie amerických vědců, z níž dnes citovala agentura Reuters.

Conseq Investment Management

„Lidé by měli přemýšlet o tom, jaký druh masa jedí, aby snížili riziko infarktu nebo cukrovky,“ řekla Renata Michová, která vedla zpracování studie. „Hlavně by se měli vyhnout zpracovanému masu, jako jsou slanina, salámy nebo párky,“ doplnila.
Za zpracované maso se v rámci studie považovalo jakékoli maso upravené pomocí uzení, nasolení nebo přidání chemických konzervantů.
Studie podle Michové ukázala, že lidé, kteří denně snědí 50 gramů zpracovaného masa, čelí o 42 procent vyššímu riziku vzniku srdeční choroby a o 19 procent vyššímu riziku vzniku cukrovky. Takové množství masa odpovídá například jednomu párku v rohlíku.
Dosavadní vědecké výzkumy se zabývaly vlivem masa na lidské zdraví, nerozlišovaly ale mezi jednotlivými druhy. Vzhledem k tomu, že nezpracované maso žádné problémy nepůsobí, může stát za vznikem srdečních problémů velké množství soli a chemických konzervantů v upraveném mase, podotkla Michová.
Proti výsledkům studie se ale ohradila americká asociace sdružující zpracovatele masa. Podle ní jiné výzkumy podobné výsledky neprokázaly.

Vložit komentář

Komentáře slouží ke svobodné výměně názorů či vyjádření názoru na dané téma. Váš příspěvek ale přitom nesmí jakýmkoliv způsobem porušovat zákony ČR, zejména nesmí propagovat národnostní, rasovou, náboženskou či jinou nesnášenlivost. Je také třeba respektovat soukromí jiných lidí, a proto je zakázáno zveřejňovat soukromé údaje o jiných osobách. Výslovně je zakázáno komentovat léčivé přípravky vázané na lékařský předpis. Redakce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění odstranit komentáře, které porušují výše uvedená pravidla.

Do komentářů prosím nevkládejte dotazy ohledně zdravotního stavu, pokud potřebujete poradit, můžete se zeptat v sekci PORADNA. Děkujeme za pochopení.