Vitaminy, které jsou životně důležité pro zdraví, jsou organické živiny, které našemu tělu pomáhají zužitkovat vše, co sníme. Jsou nezbytné pro různé životní funkce, jako je štěpení energie, růst či hojení. Většinu z nich si naše tělo neumí vyrobit samo v dostatečném množství, proto je musíme získávat z potravin nebo potravinových doplňků. Vitaminy jsou důležitou součástí každého jídelníčku. Speciálně to platí pro pacienty s nemocnými ledvinami, kteří jsou k nedostatku příjmu vitaminů obzvláště náchylní.
Nedostatek vitamínů může způsobovat slabou imunitu, tzv. periferní neuropatii (ztrátu citlivosti), narušený metabolismus aminokyselin a tuků, mírné kurděje nebo další výkyvy tělesných funkcí. Nejběžnější je nedostatek vitaminů rozpustných ve vodě, kterými jsou vitaminy skupiny B nebo vitamin C. Pozor ale na onemocnění ledvin, které mění spotřebu určitých živin v našem těle. „S postupným poklesem funkce ledvin se některé vitaminy mohou hromadit ve škodlivém množství. To znamená, že příjem některých vitaminů by měli tito pacienti omezit nebo dokonce zcela vyloučit. Užívání běžně dostupných vitaminových preparátů pacienty, kterým selhaly ledviny a jsou odkázáni na život zachraňující léčbu dialýzou, je možné až po domluvě s ošetřujícím nefrologem,“ upozorňuje primář MUDr. Roman Štilec, Ph.D., primář dialyzačního střediska Fresenius NephroCare v Pardubicích.
Pozor na hromadění vitamínu v těle
Většina lidí si může pomocí vyváženého jídelníčku zajistit dostatečný přísun všech potřebných vitaminů a minerálů. U pacientů, kterým selhaly ledviny, to však většinou nestačí. Dietní omezení, nechuť k jídlu, vedlejší účinky léků, ztráta vitaminů během dialýzy, nedostatek času na jídlo kvůli jiným aktivitám a nemoc, to vše může znamenat značné překážky pro zdravou výživu. Onemocnění ledvin navíc ovlivňuje schopnost organismu vytvářet nebo dokonce i využívat některé živiny, například vitamin D.
Na které vitaminy by si lidé s nemocnými ledvinami měli dát pozor? Existují dva druhy vitaminů: vitaminy rozpustné v tucích a vitaminy rozpustné ve vodě. „Právě vitaminy rozpustné v tucích – tj. A, D, E a K, jsou ukládány ve vašem těle a mají sklon k hromadění, proto by jejich užívání měli pacienti konzultovat se svým lékařem. Obzvláště vitamin A se může hromadit až na toxickou (jedovatou) úroveň, pokud je užíván jako každodenní doplněk,“ varuje primář MUDr. Roman Štilec, Ph.D., primář dialyzačního střediska Fresenius NephroCare v Pardubicích.
Vitaminy rozpustné ve vodě nejsou v těle ukládány a je nutné je doplňovat. Jedná se především o vitaminy skupiny B – tedy B1, B2, B6, B12, kyselinu listovou, niacin, kyselinu pantotenovou a biotin – a navíc malou dávku vitaminu C. Někteří lidé tvrdí, že velké „megadávky“ vitaminu C jsou zdraví prospěšné, ale lidé s nemocnými ledvinami by se měli nadměrnému přísunu vitaminu C vyhnout. Jejich tělo jej totiž štěpí na tzv. oxalát (šťavelan vápenatý), který se může hromadit a ukládat v kostech a kloubech a způsobovat nepříjemné bolesti.
8
Existuje celkem 13 vitaminů důležitých pro lidský organismus: vitaminy A, C, D, E, K a osm vitaminů skupiny B. Všechny byly vědecky objeveny v první polovině dvacátého století.
Vitaminy skupiny B pomáhají buňkám Vašeho těla vytvářet energii a mají celou řadu dalších nezbytných funkcí. Thiamin (vitamin B1) podporuje správnou funkci nervového systému, riboflavin (vitamin B2) udržuje zdravou pokožku a oči, niacin (vitamin B3) zajišťuje správnou funkci enzymů v těle a pomáhá organismu zužitkovat sacharidy a mastné kyseliny. Kyselina pantotenová (vitamin B5) a biotin (vitamin B8) hrají roli v získávání bílkovin, tuků a sacharidů z potravin, zatímco vitamin B6 se účastní tvorby červených krvinek. Kyselina listová (vitamin B9) a vitamin B12 pomáhají vytvářet novou DNA, nové buňky a červené krvinky a udržují zdravé nervové buňky.
Přestože bychom se měli vyhýbat nadměrnému přísunu vitaminu C, ve správných dávkách se jedná o velmi důležitý vitamin s mnoha funkcemi. Udržuje zdravé dásně a imunitu, chrání proti podlitinám a pomáhá zacelit rány. Kromě toho se účastní tvorby kolagenu, kostí, červených krvinek a ostatních tkání a udržuje pevnost krevních cév a kapilár. Pomáhá tělu vstřebávat železo.
Vitamin A podporuje růst buněk a tkání a chrání před infekcemi. Vitamin D pomáhá vstřebávat vápník a fosfor, které jsou nezbytné pro zdravé kosti a zuby. Vitamin E je antioxidant a chrání buňky před oxidací a volnými radikály. Dále chrání před onemocněními srdce a některými typy rakoviny. Poslední z nich, vitamin K, je odpovědný za srážlivost krve a zdravé kosti.
Vložit komentář