Mému příteli je 30 let. Pracuje jako stavbyvedoucí ve věčně stresových podmínkách a teď u něj lékaři v Hradci Králové po pětiměsíčním úsilí odhalili zánět dvanácterníku. Chtěla bych vědět, jaké jsou u této diagnózy diety, čeho se má vyvarovat, co by pro sebe mohl udělat, změnit. Děkuji.
MUDr. Marta Šimůnková:
U chronických zánětů trávicího ústrojí se doporučuje dieta tzv. šetřící s omezeným množstvím tuku. Kromě výběru potravin, je též důležitá jejich úprava – není vhodné smažení, dáváme přednost vaření, dušení, pečení nebo zapékání ve vodní lázni. Pokrmy raději připravujeme na sucho a tuky (čerstvé máslo, olej) se přidávají do hotového jídla. Vhodná jsou libová masa, mléko a mléčné (i zakysané) výrobky včetně sýrů, ovoce a zelenina podle individuální snášenlivosti, vejce – vhodně upravená – jsou povolena též. Cukry a moučná jídla, brambory, rýže jsou také vhodné.
Pokud by zjištěn bacil (helicobacter pylori – který bývá přítomen u zánětu žaludku a dvanáctníku), je nutné jej léčit antibiotiky, vhodné je i snižování kyselosti žaludečních šťáv farmakologickou cestou. Velmi důležité je umět kompenzovat stres (vyhnout se mu těžko lze) změnou denního režimu, naučit se aktivně odpočívat a myslet i na sebe (nejen na práci).