V Británii je ode dneška na trhu šlechtěním upravená brokolice, jejíž konzumace výrazně působí proti rakovině a nemocem krevního oběhu. „Superbrokolice“, vypěstovaná britskými odborníky, vypadá jako normální zelenina tohoto druhu, má ale zvýšený obsah zdraví posilujících látek, napsal britský deník The Telegraph.
Vědci předpokládají, že jistá živina obsažená v brokolici, glucoraphanin, chrání lidské tělo proti nemocem srdce a některým druhům rakoviny. Vypěstovali proto brokolici, která této látky obsahuje třikrát více než běžný druh.
Britští vědci novou variantu zeleniny vypěstovali klasickými šlechtitelskými metodami, nikoli genetickým inženýrstvím, zdůrazňuje list. Šlechtitelské práce začaly před mnoha lety poté, co byla v roce 1983 v divoce rostoucí brokolici zjištěna přirozeně zvýšená úroveň glucoraphaninu. Tato látka se během trávicího procesu mění v sulphoraphan, který koluje v krevním oběhu. Bylo již prokázáno, že tato látka má vliv na snížení chronických zánětů, zabraňuje nekontrolovanému množení buněk během raných fází rakoviny a roznáší do těla antioxidanty.
Ve srovnání s běžnou brokolicí zvyšuje konzumace „superbrokolice“ hladinu sulphoraphanu v krvi na dvojnásobek až čtyřnásobek, uvádí list.
Vložit komentář