Češi jedí dvojnásob soli oproti tomu, co doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO) – denně místo pěti až šesti gramů sní každý obyvatel Česka v průměru devět až 12 gramů soli. Vysoký příjem sodíku v soli vede k hypertenzi, která přispívá k úmrtím na infarkt nebo mrtvici. Vysoký tlak má v Česku každý třetí dospělý, celkem dva miliony lidí. Světový den hypertenze 17. května se zaměří na osvětu o vlivu soli na lidské zdraví a možnostech snížení její spotřeby.
„Nadměrná konzumace soli je příčinou vysokého tlaku nejméně u tří z deseti dospělých. Hypertenze odpovídá za 64 procent cévních mozkových příhod a 49 procent případů ischemické choroby srdeční, která může vést až k srdečnímu úmrtí,“ řekl předseda České společnosti pro hypertenzi profesor Jiří Widimský.
„Až 80 procent sodíku je v průmyslově zpracovaných a konzervovaných potravinách a v jídlech z rychlého občerstvení,“ varoval profesor Karel Horký z Všeobecné fakultní nemocnice. Lidé si zvykli na slanou chuť a těžko odvykají. Dobrým řešením je nezvykat na slané už malé děti, řekl.
„Nepropagujeme zcela neslanou stravu, sůl dodává jídlu chuť. Radíme omezit postupně množství soli, pak to člověk nevnímá tak negativně,“ zdůraznil. Slané zátěži lze podle něj částečně čelit také větším příjmem ovoce a zeleniny. Draslík v nich obsažený zbrzdí negativní dopady sodíku.
Jedenáct z 27 členských zemí EU přijalo závazek snížit množství soli v průmyslově vyráběných potravinách. Česko mezi nimi není. Jednou z cest k omezení množství soli ve výrobcích je nesolit pečivo. Důležité také je informovat na obalech potravinářských výrobků, kolik soli obsahují.
Kdo má problémy s tlakem, měl by podle odborníků zcela vynechat solené a uzené ryby, slaninu, slané sýry, chipsy, uzeniny, olivy, krevety, solené oříšky, nakládanou zeleninu, sojovou omáčku, dressingy, konzervovaná masa a polévkové kostky. Omezit by měl trvanlivé pečivo, hamburgery a pizzy.
Naopak by si měl dopřát cereálie se sníženým obsahem sodíku, kuskus, vejce, čerstvé ryby, maso a drůbež, čerstvé sýry, ovoce a zeleninu, domácí chléb, mozarellu a ricottu, těstoviny, rýži, nesolené ořechy, nesolený popcorn, jogurt, luštěniny a semena. Ze stolu by měl odstranit slánku a měl by užívat k dochucování místo soli čerstvé bylinky nebo sušené koření.
Vložit komentář