České pivovary vyrábějí z piva džemy, kosmetické přípravky, pálenku a mýdla. Dále nabízejí koupele v pivu proti nemocem a stresu, masáže a zábaly v pivním mlátě. Britské pivovary z něj vyrábějí sýr, pivo je také velmi častou kuchařskou přísadou, například do guláše a na kuře, které pak chutná jako zvěřina, řekl ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.
Rozmáhající se pivní lázně prý pomáhají léčit ekzémy, prohřívají a prokrvují kůži, léčí oběhové potíže. „Kolem piva se dá vymyslet všechno. Ječmen, žito, pšenice, chmel a čistá voda dají dohromady leccos,“ řekl Roman Vokatý, lékař a balneolog pivních lázní, které už tři roky fungují v areálu rodinného pivovaru Chodovar na Tachovsku.
„To, co se u nás vymýšlí, už je mimo rámec normálního uvažování,“ dodal. Raritou je například pivní džem s nahořklou chutí. Pokaždé jde ale o zcela čisté přírodní produkty bez chemie s obsahem B vitamínu, který obsahují pivní složky. Jejich účinky jsou známy stovky let a v posledních letech se k nim znovu více vracíme.
„Existuje celá řada kosmetických přípravků, které využívají B vitamínu nebo toho, že zbytky po kvašení piva například odlupují starou kůži,“ řekl Vokatý. Seškrabují ji a obnovují, zlepšují prokrvení v podkoží. Vyrábějí se také přípravky pro koupele dospělých i dětí s ekzémem, chmel se přidává do šamponu a mýdla. Chodovar vyrábí produkty ve spolupráci s dalšími firmami, všechny jsou schválené úřady. „Podobně když jsme chtěli pivní lázně, tak jsme museli mít totálně čistý program, vše schváleno, že tam není žádná látka ubližující tělu,“ řekl lékař.
Lázně zatím lidé nejvíce využívají přes víkend, ale Vokatý předpokládá, že začnou více jezdit na dvou až třítýdenní pobyty. „Wellnessové lázně a hotely jsou silnou konkurencí klasickým lázním. Řada lidí je také volí raději než moře,“ řekl Vokatý. Výhledově budou mít lidé placeny lázně jen po těžkých úrazech a nemocích, a wellness areály typu pivních lázní prý klasickou lázeňskou léčbu téměř v plném rozsahu nahradí. Navíc s volným režimem, který si zvolí sám klient.
Lázně dále nabízejí zábaly v pivním mlátě, které dříve sloužilo jako krmivo pro dobytek. „Má velké množství zbytkových vitamínů, kvasnicových produktů a to vše působí příznivě,“ řekl Vokatý. Mláto je výborný tepelný nosič, a když se zahřeje, má stejné tepelné vlastnosti jako rašelina nebo bahno. Navíc se po použití na zábaly může zkrmit nebo uložit na kompost, kdežto rašelina se musí evidovat a vracet zpět na původní místo v přírodě. Obvykle se dává zábal 20 minut na místa potíží, tedy šíje, bedra, kolena popřípadě na klouby na rukou.
Řada pivovarů vyrábí z piva kořalky. „Pokud se například pivo nepovede, tak z něj vypálí pálenku,“ řekl Veselý. Několik firem, které vyrábějí pivo zcela bez alkoholu, z něj odfiltrovávají veškerý alkohol, který jde do kořalky. V Evropě se poslední léta rozmáhají také pivní koktejly.
Vložit komentář