Češi si oblíbili houby pro jejich osobitou chuť a vůni: zpestřují jídelníček jako samostatný pokrm v podobě smaženice či řízků a mohou být také součástí kulinářských lahůdek, jako jsou třeba houbový guláš nebo kulajda. Houby dodávají tělu vlákninu, provitamín A, vitamíny B a protikřivičný vitamín D, který není v žádné jiné rostlině. V houbách jsou důležité látky jako draslík, vápník, hořčík a železo. Pro lidi s citlivým zažíváním ale může být problémem horší stravitelnost hub.
„Houby samy nemají téměř žádnou energetickou hodnotu, problém může být v tom, jak se upraví. Smaženice nebo řízky plné tuku jsou energeticky vydatné a těžce stravitelné,“ řekla nutriční terapeutka Tamara Starnovská. Předností hub je velký obsah vlákniny, která působí preventivně proti velkému zabijáku Čechů – rakovině tlustého střeva.
Houby však zatěžují trávení, a tak by je senioři měli jíst jen občas a ne před spaním. Vývar z hub ale snesou bez obtíží, a to i když je jinak trápí žlučník. Děti do tří let by houby neměly jíst vůbec, do šesti let jen v polévce nebo omáčce, nikoli jako samostatný pokrm. Větší obsah vlákniny může způsobit bolesti břicha a průjem.
S houbami je podle Starnovské spojena řada mýtů, například že na houby se nemá pít alkohol. Pivo podle ní není problém, naopak hořčina a jemná perlivost piva zlepšují trávení. „Mýty o škodlivosti alkoholu na houby souvisejí s tvrdým alkoholem a jedovatými houbami. Většina jedů ničí játra. Alkohol se také odbourává v játrech. Kombinace tedy rychleji játra poškodí,“ vysvětlila odbornice.
Na národní referenční laboratoř pro jedovaté houby a rostliny při Ústavu soudního lékařství a toxikologie se obrací v houbařské sezoně denně kolem pěti lékařů, kteří se u svých pacientů setkali s otravami houbou. Ohlašovací povinnost není, počty otrav houbami v Česku nikdo neeviduje. Odborníci odhadují, že jich ročně může být kolem 400, ne všechny smrtelné.
Jestli pacient zemře, nebo se podaří ho zachránit, závisí na množství snězených hub a na tom, jak brzy je otrava zjištěna. U muchomůrky zelené se otrava často projeví až po deseti hodinách průjmem. Postižený už v té době mnohdy ani zdravotní potíže nespojuje s tím, že jedl houby.
K lékaři většinou chodí lidé, kteří zvraceli dvě hodiny po požití hub. V těchto případech jde o lehké otravy. Nejnebezpečnější jsou otravy, které se projeví až v době, kdy už jsou zasažena játra. Smrtelně nebezpečné jsou některé druhy pavučnic. Příznaky otravy se projevují za dva až čtyři dny, kdy už pacientovi přestávají fungovat také ledviny.
Houby ve znečištěných oblastech mohou obsahovat těžké kovy. Protože ale houby procházejí trávicím traktem rychle, nestihnou se škodliviny vstřebat. Podle odborníků tedy zdraví nepoškodí a otravu nezpůsobí.
Pokud člověk omylem sní jedovatou houbu a udělá se mu nevolno, měl by se snažit vyvolat zvracení, sníst živočišné uhlí a vypít co nejvíce tekutin. V žádném případě to nesmí být alkohol nebo mléko. Důležité je přivolat lékařskou pomoc. Pro stanovení vhodné léčby je třeba přinést k lékaři vzorek požitých hub.
Vložit komentář