Káva podle lékaře při rozumném pití prospívá zdraví

Káva podle lékaře Pavla Kohouta obsahuje přes 200 zdraví prospěšných látek s antioxidační aktivitou, některé přispívají k ochraně například před rakovinou. Až 70 procent denně přijatých antioxidantů mohou tvořit právě antioxidanty zkonzumované v kávě, řekl Kohout. Podle něj je s pitím kávy stále spojena řada mýtů, které se i díky modernímu vědeckému výzkumu daří vyvracet.
Káva podle lékaře Pavla Kohouta obsahuje přes 200 zdraví prospěšných látek s antioxidační aktivitou, některé přispívají k ochraně například před rakovinou. Až 70 procent denně přijatých antioxidantů mohou tvořit právě antioxidanty zkonzumované v kávě, řekl Kohout. Podle něj je s pitím kávy stále spojena řada mýtů, které se i díky modernímu vědeckému výzkumu daří vyvracet.

„Bylo například zjištěno, že pravidelné pití kávy dokáže preventivně působit proti vzniku některých civilizačních chorob, jako cukrovka druhého typu nebo Parkinsonova choroba,“ uvedl Kohout, který je zakladatelem a garantem Institutu kávy.

Jako lékař apeluje zároveň na rozumnou míru pití kávy. „Doporučená denní dávka kofeinu je 200 až 300 miligramů na den, což představuje čtyři až šest šálků kávy,“ upřesnil.

Podle Kohouta Češi ve srovnání s Evropou, zvláště Dánskem a Norskem, v pití kávy zaostávají. Spotřeba kávy na jednoho obyvatele ČR vychází zhruba na tři kilogramy na rok, což zemi řadí na poslední místa evropského žebříčku. Nejoblíbenější je stále takzvaný český turek, což odborníci za zdravou kávu rozhodně nepovažují.

Podle průzkumu tvoří pražená káva, zrnková i mletá, 65 procent prodané kávy v Česku. Druhou nejoblíbenější je káva rozpustná s přibližně pětinovým podílem a ten stále roste.

Pro řadu zemí je podle Kohouta pití kávy téměř životním stylem. Typické jsou například Itálie s espresem a Rakousko s vídeňskou kávou. V českých zemích stoupla popularita kávy a její pití v kavárnách v meziválečném období 20. století. Rozmach přerušila druhá světová válka, nový rozkvět kávové kultury nastal v Česku zase až v posledních letech.

Institut kávy zahájil činnost v dubnu 2010. Chce objektivně informovat o kávě a vlivu její konzumace na lidský organismus.

Vložit komentář

Komentáře slouží ke svobodné výměně názorů či vyjádření názoru na dané téma. Váš příspěvek ale přitom nesmí jakýmkoliv způsobem porušovat zákony ČR, zejména nesmí propagovat národnostní, rasovou, náboženskou či jinou nesnášenlivost. Je také třeba respektovat soukromí jiných lidí, a proto je zakázáno zveřejňovat soukromé údaje o jiných osobách. Výslovně je zakázáno komentovat léčivé přípravky vázané na lékařský předpis. Redakce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění odstranit komentáře, které porušují výše uvedená pravidla.

Do komentářů prosím nevkládejte dotazy ohledně zdravotního stavu, pokud potřebujete poradit, můžete se zeptat v sekci PORADNA. Děkujeme za pochopení.