
Lidé, kteří pokrývají denní potřebu tekutin obyčejnou vodou spíš než jinými nápoji, se obvykle stravují zdravěji než ostatní. K takovému závěru dospěli podle agentury Reuters američtí vědci.
Badatelé na základě národního průzkumu, provedeného mezi více než 12.000 Američany, zjistili, že lidé pijící více obyčejné vody mají sklon konzumovat víc vlákniny, méně cukru a méně kalorická jídla. Opak je pravdou v případě lidí, kteří pijí jiné nápoje, konstatuje studie zveřejněná v odborném časopise American Journal of Clinical Nutrition.
Toto zjištění nedokazuje, že lidé pijící vodu jsou automaticky také příznivci zdravé výživy, konstatovala badatelka Ashima K. Kantová, profesorka Queens College Newyorské městské univerzity. Podle ní ale „přece jen naznačuje spojitost – a svědčí ve prospěch důvodu, proč přesvědčovat lidi, aby dávali přednost vodě před jinými nápoji“.
Respondenti v průměru pokrývali jednu třetinu denního příjmu tekutin vodou, 48 procent jinými nápoji a zbytek tekutiny přijímali z potravy.
Vložit komentář