Buďte opatrní s vánočními dobrotami; salmonela a další patogeny mohou přežívat po dobu nejméně 6 měsíců v cukroví i sušenkách. Suché sušenky s krémovou náplní mohou obsahovat salmonellu po dobu víc jak 6 měsíců a nemoc má stejně silnou účinnost.
Salmonella je bakterie, která způsobuje průjem, horečku a křeče v břiše, už od 12-72 hodin po infekci. Objevena byla už před 125 lety americkým vědcem, doktorem Salmonem.
Salmonella – mírná infekce obvykle odchází po 4-7 dny bez léčby, ale závažnější případy mohou zahrnout prudký průjem a šíření infekce z střeva do krevního oběhu na další částí těla bez léčby by nastala smrt. V závažných případech je nezbytná hospitalizace a rychlé léčba antibiotiky a je zapotřebí, aby infekce vždy byla pod kontrolou.
U seniorů, dětí i a osob se sníženou imunitou je více pravděpodobný horší průběh.
Zdroje salmonelly
Běžnými zdroji salmonel jsou potraviny a voda kontaminovaná malým množstvím zvířecích výkalů.
Potraviny živočišného původu, jako je například hovězí maso, drůbež, ryby, mléko nebo vejce jsou nejvíce náchylné k znečištění, včetně zeleniny, ovoce a takto zpracované potraviny mohou nést bakterie.
Rychlá fakta o salmonelle
- Salmonella odhaduje se, že způsobí 1 milion případů průjmových onemocnění za rok jen v USA
- Salmonella postihne ročně 8622 lidí v ČR
- 380 Američanů zemře každý rok od salmonelózu
- Výskyt, ale i úmrtnost na Salmonellu v ČR má klesající úroveň, ročně zemře na tuto nemoc cca 5 lidí.
Salmonella přežila nejméně 6 měsíců v suchých potravinách
Je známé, že salmonella nepřežije var již při 75 stupních Celsia. Byl proveden průzkum, kdy bylo infikovány průmyslově vyrobené sušenky a výsledky srovnány s domácím cukrovým, v obou případech uchovaných na suchém místě při běžné pokojové teplotě po dobu 6 měsíců.
Vědci vybrali sýr a arašídové máslo jako náplně pro slané sušenky, a čokoládu s vanilkou coby náplně do sušenek sladkých. Druhy takové, které se vyskytují v automatech. Jako další vzor zvolili podomácku vytvoření sladké cukroví, jejichž recepty komponují máslo a vejce z německých, britských a amerických kuchyní.
Autor výzkumu Larry Beuchat, z UGA vysoké školy zemědělských a environmentálních věd a spoluautor studie David Mann byli překvapeni, když zjistili, že salmonela přežila v naočkovaných sušenkách a ve stálém prostředí prostředí tak dlouho. Stejně tak se patogeny objevili i domácím pečivu, ačkoli bylo toto pečivo oddělené od očkovaného.
Tato studie přispívá k rostoucí množství důkazů, že salmonella a další alimentární patogeny mohou přežít neobvyklé délky času v suchých potravinách.
V důsledku zjištění, že patogen dokáže přežít bez úhony 6 měsíců, Beuchat řekl, že je nezbytné ve výzkumu pokračovat a určit, které složky potravin jsou spouštěči salmonelly, a tak která z položek by měla být pozastaven a při výrobě trvanlivého sladkého i slaného pečiva.
Vložit komentář