salmonella v laboratoři

Salmonella

sušenkyBuďte opatrní s  vánočními dobrotami; salmonela a další patogeny mohou přežívat po dobu nejméně 6 měsíců v cukroví i sušenkách. Suché sušenky s krémovou náplní mohou obsahovat salmonellu po dobu víc jak  6 měsíců a nemoc má stejně silnou účinnost.

Salmonella bakterieSalmonella je bakterie, která způsobuje průjem, horečku a křeče v břiše, už od 12-72 hodin po infekci. Objevena byla už před 125 lety americkým vědcem, doktorem Salmonem.

Salmonella – mírná infekce obvykle odchází po 4-7 dny bez léčby, ale závažnější případy mohou  zahrnout prudký průjem a šíření infekce z střeva do krevního oběhu  na další částí těla bez léčby by nastala smrt. V závažných případech je nezbytná hospitalizace a rychlé léčba antibiotiky a je zapotřebí, aby infekce vždy byla pod kontrolou.

U seniorů, dětí i a osob se sníženou imunitou je více pravděpodobný horší průběh.

 

Zdroje salmonelly

Vejce na platěBěžnými zdroji salmonel jsou potraviny a voda kontaminovaná malým množstvím zvířecích výkalů.

Potraviny živočišného původu, jako je například hovězí maso, drůbež, ryby, mléko nebo vejce jsou nejvíce náchylné k znečištění, včetně zeleniny, ovoce a takto zpracované potraviny mohou nést bakterie.

Rychlá fakta o salmonelle

  • Salmonella odhaduje se, že způsobí 1 milion případů průjmových onemocnění za rok jen  v USA
  • Salmonella  postihne ročně 8622 lidí v ČR
  • 380 Američanů zemře každý rok od salmonelózu
  • Výskyt, ale i úmrtnost na Salmonellu v ČR má klesající úroveň, ročně zemře na tuto nemoc cca 5 lidí.

 

Salmonella přežila nejméně 6 měsíců v suchých potravinách

Je známé, že salmonella nepřežije var již při 75 stupních Celsia. Byl proveden průzkum, kdy bylo infikovány průmyslově vyrobené sušenky a výsledky srovnány s domácím cukrovým, v obou případech uchovaných na suchém místě při běžné  pokojové teplotě po dobu 6 měsíců.muž zvrací na záchodě

Vědci vybrali sýr a arašídové máslo jako náplně pro slané sušenky, a čokoládu s vanilkou coby náplně do sušenek sladkých. Druhy takové, které se vyskytují v automatech.  Jako další vzor zvolili podomácku vytvoření sladké cukroví, jejichž recepty komponují máslo a vejce z německých, britských a amerických kuchyní.

 

Autor výzkumu Larry Beuchat, z UGA vysoké školy zemědělských a environmentálních věd  a spoluautor studie David Mann byli překvapeni, když zjistili, že salmonela přežila v naočkovaných sušenkách a ve stálém prostředí prostředí tak dlouho. Stejně tak se patogeny objevili i domácím pečivu, ačkoli bylo toto pečivo oddělené od očkovaného.

Tato studie přispívá k rostoucí množství důkazů, že salmonella a další alimentární patogeny mohou přežít neobvyklé délky času v suchých potravinách.

 

Man Sitting On Bed And Feeling Unwell

V důsledku zjištění, že patogen dokáže přežít bez úhony 6 měsíců, Beuchat řekl, že je nezbytné ve výzkumu pokračovat a určit, které složky potravin jsou spouštěči salmonelly, a tak která z položek by měla být  pozastaven a při výrobě trvanlivého sladkého i slaného pečiva.

 

Vložit komentář

Komentáře slouží ke svobodné výměně názorů či vyjádření názoru na dané téma. Váš příspěvek ale přitom nesmí jakýmkoliv způsobem porušovat zákony ČR, zejména nesmí propagovat národnostní, rasovou, náboženskou či jinou nesnášenlivost. Je také třeba respektovat soukromí jiných lidí, a proto je zakázáno zveřejňovat soukromé údaje o jiných osobách. Výslovně je zakázáno komentovat léčivé přípravky vázané na lékařský předpis. Redakce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění odstranit komentáře, které porušují výše uvedená pravidla.

Do komentářů prosím nevkládejte dotazy ohledně zdravotního stavu, pokud potřebujete poradit, můžete se zeptat v sekci PORADNA. Děkujeme za pochopení.