Strava při hrozbě opakovaného zauzlení střev

Otázka

Dobrý den, bude mi 49 let. Před 3 týdny jsem prodělala již 5. operaci pro ileosní stavy a už podruhé mi byla provedena resekce tenkého střeva, které bylo po zauzlení odumřelé. Prvotním problémem byl úraz, při kterém mi praskla slezina a byla mi amputována (to mi bylo necelých 6 let, od této operace se mi v břiše tvoří srůsty a ty údajně olepují střeva). Při předchozí operaci před 9 lety mi po resekci tenké střevo přišili do nějaké harmoniky, která měla zajistit, že se střeva již nezauzlí. Můj dotaz se týká stravování a diety (i když mi řekli, že ani dietou neovlivním možnost dalšího zauzlení).

Odpověď

Dosud jsem se vyhýbala nadýmavé stravě – luštěniny, zelí, květák, nejím uzeniny a vaříme nekořeněná, jen lehce solená jídla, takže víceméně na vodě. Někdo mi radí otruby – třeba do jogurtu, gastroenterolog zase toto neradí, že je to pro moje střeva razantní, moje obvodní lékařka dokonce doporučuje vynechat všechny mléčné výrobky. Rady ohledně jídla jsou velice rozporuplné a já nenašla zatím žádnou „kuchařku“ pro takové pacienty jako jsem já. Děkuji.

MUDr. Marta Šimůnková:
Váš případ je velmi specifický, dietou srůsty opravdu nejdou ovlivnit. Jde spíše o stav střev po opakovaných resekcích. Pokud nemáte nesnášenlivost laktózy, mléčné výrobky vám neublíží, otruby bych vám taky nedoporučovala (stejně jako gastroenterolog), mohou střeva dráždit (obecně se doporučují spíše, když je zapotřebí upravit při zácpě stolici, protože zvětšují její objem a „drážděním“ nutí střeva ke zvýšenému pohybu – to ve vašem případě není žádoucí). Vaše dieta je ve vašich rukou – optimální je, když si sama vypozorujete, co vám nedělá dobře. Jsem přesvědčena, že nenadýmavá racionální strava s použitím přiměřeného množství rostlinných olejů je pro vás velmi vhodná.