Trend zdravého jídla zasáhl v ČR i řetězce rychlého občerstvení

Trend zdravého stravování zasáhl v Česku i řetězce s rychlým občerstvením. Pod tlakem veřejnosti nabízejí zdravé varianty svých produktů, když v salátu nahradí smažené kuře tvrdým sýrem, nebo plněná houska je bez majonézy. Kalorické a výživové hodnoty mají hosté v přehledných tabulkách. Mohou jen tak posedět u kávy nebo třeba pracovat na počítači, v řetězcích je připojení na wifi síť. 

Conseq Investment Management

„Řetězce se snaží pod tlakem zákazníků nabízet vedle běžné verze i zdravou variantu svých produktů a své služby rozšiřovat,“ řekl Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy.

Podle něj jsou změny i věcí marketingu. „Firmy si uvědomují, že když neposkytnou takové typy potravin, třeba proto, že je to pro ně ztrátové, tak budou vnímány jako ten, kdo může za rostoucí obezitu, a stanou se hlavními fackovacími panáky, až se o tomto problému bude mluvit,“ řekl.

I když Suchánek propaguje zdravou výživu, nemyslí si, že by se tučné potraviny měly zakazovat nebo zatěžovat vyšší daní. Spíše by zdanil to, že člověk musí mít kvůli tomu, že se o sebe nestará, dražší lékařskou péči.

Suchánek připomněl, že když řetězce do Česka dorazily, jídlo z výživového pohledu moc zdravé nebylo. Dostupné nebyly ani tabulky s kalorickými a výživovými hodnotami. „V tom je pozitivní posun, že teď už tyto informace dávají. Lidé se dozvědí, kolik každá porce obsahuje energie, soli, cukru a tuků, a mohou se rozhodnout sami,“ řekl.

V Německu jsou v tom podle Suchánka ještě dál, nabízejí i light menu, třeba hamburgery z libového masa opečeného nasucho na roštu, bez majonézy a bez hranolků. „Záleží na tom, co trh chce. V Česku to zatím není, ale je to jen otázka, kdy to lidé začnou vyžadovat,“ řekl.

Jde podle něj tedy o to soustavným tlakem nutit výrobce rychlého občerstvení, aby poskytovali také alternativy, aby je lidé vyžadovali, případně aby vyrostly konkurence dnešnímu rychlému občerstvení, které budou zdravé. Patří k nim třeba bageterie, kde si člověk může dát celozrnnou bagetu s tvrdým sýrem, rajčetem, mozarellou a šunkou.

Výhodou řetězců oproti dřívějším bufetům je to, že je tam čisto a jídlo dostane člověk rychle. „Je tam příjemné prostředí, mají tam dobrou kávu, dá se tam posedět a třeba pracovat na notebooku. To všechno dohromady dá pocit, že je tam člověk vítaný,“ shrnul.

Vložit komentář

Komentáře slouží ke svobodné výměně názorů či vyjádření názoru na dané téma. Váš příspěvek ale přitom nesmí jakýmkoliv způsobem porušovat zákony ČR, zejména nesmí propagovat národnostní, rasovou, náboženskou či jinou nesnášenlivost. Je také třeba respektovat soukromí jiných lidí, a proto je zakázáno zveřejňovat soukromé údaje o jiných osobách. Výslovně je zakázáno komentovat léčivé přípravky vázané na lékařský předpis. Redakce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění odstranit komentáře, které porušují výše uvedená pravidla.

Do komentářů prosím nevkládejte dotazy ohledně zdravotního stavu, pokud potřebujete poradit, můžete se zeptat v sekci PORADNA. Děkujeme za pochopení.