cvičící žena

Zůstaňte v kondici i v zimních měsících!

Nedostatek slunečního svitu i vitaminu C, riziko úrazu na zmrzlých chodnících, bolest kloubů při lyžování… Kdo si chce zimu užít bez komplikací, neměl by péči o své zdraví zanedbávat. Prozradíme vám, na co si dát pozor!

Zamračené nebe a tma již od odpoledních hodin způsobuje nedostatečný přísun vitaminu D. Jeho přirozeným zdrojem je totiž sluneční záření (tvoří až 90 %), proto se v zimním období můžeme cítit unaveně a mít zhoršenou imunitu. Abychom absenci slunečních paprsků částečně kompenzovali, v době krátkých dnů a dlouhých nocí se doporučuje zařadit do jídelníčku více tučných ryb, vajíčka či hovězí maso. Správný příjem vitaminu D může být i prevencí únavových zlomenin či svalových bolestí.

Dalším důležitým prvkem, na který bychom v zimě měli myslet, jsou antioxidanty, tedy látky, chránící před volnými radikály. Patří mezi ně vitaminy A, E a také důležitý vitamin C, který zároveň podporuje imunitu, je prevencí před onemocněními, a navíc ještě pomáhá při tvorbě kolagenu. Jak známo, nejbohatším zdrojem vitaminu C je ovoce a zelenina, zejména paprika, kiwi, citron či hlávkové zelí.

K zimě patří také řada sportovních aktivit, ať už jde o lyžování či snowboarding, bruslení, běžkování… To vše namáhá náš pohybový aparát. Hovoří-li se tedy o důležitých látkách pro tělo, neměli bychom zapomínat také na kolagen. Jedná se o bílkovinu, která je základní stavební hmotou pojivových tkání. Nedostatek může postihovat pohybové ústrojí a zkomplikovat tak radovánky na zasněžených sjezdovkách, vliv má i na kůži, ale také srdce či cévy. Ve skutečnosti existuje 27 typů kolagenu, až 90 % v těle zaujímá kolagen typu I. obsažený v kůži, šlachách kostech a vazech.

Jen jídlo někdy nestačí

Vyladit zimní jídelníček tak, abychom v něm měli zastoupeny všechny důležité látky, je velmi důležité, mnohdy ovšem náročné – a přináší to s sebou i úskalí. Pokud jde o kolagen, nalezneme jej v želatinových bonbonech (gumoví medvídci ovšem obsahují i spoustu cukru), vepřovém mase a vařené kůži (což je zase nezdravě tučné) či hovězím mase (dennodenní konzumace masa též není vhodná). Proto přicházejí na řadu potravinové doplňky – ale ani tady není jednoduché se v nich vyznat. Zaměříme-li se na přípravky s kolagenem, dělí se v zásadě do dvou skupin: na želatiny a preparáty obsahující hydrolyzované kolageny, tedy kolagenní peptidy, a na ty, co obsahují kolageny v přirozené podobě, jež si zachovává původní strukturu v podobě trojité šroubovice. „Oba typy látek mají rozdílné vlastnosti, jiný účel podávání, diametrálně odlišné dávkování. Zatímco želatiny a kolagenní peptidy klouby vyživují, kolageny v přirozené podobě působí v organismu úplně jinak,“ vysvětluje lékař a vysokoškolský pedagog MUDr. Karel Benda, M.B.A. Kolagen v přirozené podobě užívaný ústy pomáhá v samoozdravných procesech těla tím, že navozuje toleranci organismu k vlastnímu kolagenu, což je žádoucí nejen pro pacienty s autoimunitním onemocněním jako je revmatoidní artritida. Je vhodný pro starší populaci nad padesát let, u které kolagen v těle ubývá, ale také pro adolescenty s růstovými obtížemi, pro lidi, jež bolest při pohybu ještě neomezuje, ale již ji vnímají, anebo pro všechny s nadměrným zatížením pohybového aparátu, a to bez věkového omezení.

Tip na klouby!

Kloubní přípravek Kamzík obsahuje kombinaci dvou typů kolagenu v přirozené podobě: typ I pro vazy, šlachy a kosti i typ II pro kloubní chrupavky. Navíc je obohacen také o vitamin C, který podporuje správnou tvorbu kolagenu v organismu a má i řadu dalších pozitivních vlivů na naše zdraví.

Kamzík

Vánoční balení Cemio Kamzík obsahuje 60 + 60 kapslí zdarma, což představuje 2 x 2měsíční kůru při doporučeném dávkování 1 kapsle denně. Kúru lze opakovat několikrát do roka, nebo Cemio Kamzík užívat i trvale.

Cemio Kamzík je určen:

  • lidem nadměrně zatěžujícím klouby (těžce pracující, aktivní i rekreační sportovci, lidé s nadváhou),
  • lidem potýkajícím se s pohybovými obtížemi,
  • lidem s vrozenými vadami
  • starším dětem a dospívající mládeži v období růstu.

Cemio Kamzík obsahuje:

  • Kolagen typu I – je přítomný ve šlachách, vazech a kostech, kde vytváří poměrně silná vlákna. Ta se dále spojují do objemných vláknitých svazků (princip provazu), protože vazy a šlachy musí vydržet silný tlak. Kolagen typu I je nejrozšířenějším typem kolagenu. Vyskytuje se také v pokožce, má proto významný vliv na její vzhled a kvalitu.
  • Kolagen typu II – se nejvíce vykytuje v chrupavce. Zde naopak vytváří husté prostorové sítě z velmi tenkých vláken, protože chrupavka je namáhána především tlakem ve všech směrech. Kolagen typu II drží chrupavku pohromadě a zajišťuje její pevnost a odolnost.
  • Vitamín C – je nepostradatelnou látkou pro správnou tvorbu kolagenu v organismu. V případě jeho nedostatku se v těle nevytváří plnohodnotný kolagen (vlákna nemají správnou, dostatečně pevnou strukturu), což se projevuje destrukcí pojivových tkání.

Vložit komentář

Komentáře slouží ke svobodné výměně názorů či vyjádření názoru na dané téma. Váš příspěvek ale přitom nesmí jakýmkoliv způsobem porušovat zákony ČR, zejména nesmí propagovat národnostní, rasovou, náboženskou či jinou nesnášenlivost. Je také třeba respektovat soukromí jiných lidí, a proto je zakázáno zveřejňovat soukromé údaje o jiných osobách. Výslovně je zakázáno komentovat léčivé přípravky vázané na lékařský předpis. Redakce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění odstranit komentáře, které porušují výše uvedená pravidla.

Do komentářů prosím nevkládejte dotazy ohledně zdravotního stavu, pokud potřebujete poradit, můžete se zeptat v sekci PORADNA. Děkujeme za pochopení.