Nedostatek slunečního svitu i vitaminu C, riziko úrazu na zmrzlých chodnících, bolest kloubů při lyžování… Kdo si chce zimu užít bez komplikací, neměl by péči o své zdraví zanedbávat. Prozradíme vám, na co si dát pozor!
Zamračené nebe a tma již od odpoledních hodin způsobuje nedostatečný přísun vitaminu D. Jeho přirozeným zdrojem je totiž sluneční záření (tvoří až 90 %), proto se v zimním období můžeme cítit unaveně a mít zhoršenou imunitu. Abychom absenci slunečních paprsků částečně kompenzovali, v době krátkých dnů a dlouhých nocí se doporučuje zařadit do jídelníčku více tučných ryb, vajíčka či hovězí maso. Správný příjem vitaminu D může být i prevencí únavových zlomenin či svalových bolestí.
Dalším důležitým prvkem, na který bychom v zimě měli myslet, jsou antioxidanty, tedy látky, chránící před volnými radikály. Patří mezi ně vitaminy A, E a také důležitý vitamin C, který zároveň podporuje imunitu, je prevencí před onemocněními, a navíc ještě pomáhá při tvorbě kolagenu. Jak známo, nejbohatším zdrojem vitaminu C je ovoce a zelenina, zejména paprika, kiwi, citron či hlávkové zelí.
K zimě patří také řada sportovních aktivit, ať už jde o lyžování či snowboarding, bruslení, běžkování… To vše namáhá náš pohybový aparát. Hovoří-li se tedy o důležitých látkách pro tělo, neměli bychom zapomínat také na kolagen. Jedná se o bílkovinu, která je základní stavební hmotou pojivových tkání. Nedostatek může postihovat pohybové ústrojí a zkomplikovat tak radovánky na zasněžených sjezdovkách, vliv má i na kůži, ale také srdce či cévy. Ve skutečnosti existuje 27 typů kolagenu, až 90 % v těle zaujímá kolagen typu I. obsažený v kůži, šlachách kostech a vazech.
Jen jídlo někdy nestačí
Vyladit zimní jídelníček tak, abychom v něm měli zastoupeny všechny důležité látky, je velmi důležité, mnohdy ovšem náročné – a přináší to s sebou i úskalí. Pokud jde o kolagen, nalezneme jej v želatinových bonbonech (gumoví medvídci ovšem obsahují i spoustu cukru), vepřovém mase a vařené kůži (což je zase nezdravě tučné) či hovězím mase (dennodenní konzumace masa též není vhodná). Proto přicházejí na řadu potravinové doplňky – ale ani tady není jednoduché se v nich vyznat. Zaměříme-li se na přípravky s kolagenem, dělí se v zásadě do dvou skupin: na želatiny a preparáty obsahující hydrolyzované kolageny, tedy kolagenní peptidy, a na ty, co obsahují kolageny v přirozené podobě, jež si zachovává původní strukturu v podobě trojité šroubovice. „Oba typy látek mají rozdílné vlastnosti, jiný účel podávání, diametrálně odlišné dávkování. Zatímco želatiny a kolagenní peptidy klouby vyživují, kolageny v přirozené podobě působí v organismu úplně jinak,“ vysvětluje lékař a vysokoškolský pedagog MUDr. Karel Benda, M.B.A. Kolagen v přirozené podobě užívaný ústy pomáhá v samoozdravných procesech těla tím, že navozuje toleranci organismu k vlastnímu kolagenu, což je žádoucí nejen pro pacienty s autoimunitním onemocněním jako je revmatoidní artritida. Je vhodný pro starší populaci nad padesát let, u které kolagen v těle ubývá, ale také pro adolescenty s růstovými obtížemi, pro lidi, jež bolest při pohybu ještě neomezuje, ale již ji vnímají, anebo pro všechny s nadměrným zatížením pohybového aparátu, a to bez věkového omezení.
Tip na klouby!
Kloubní přípravek Kamzík obsahuje kombinaci dvou typů kolagenu v přirozené podobě: typ I pro vazy, šlachy a kosti i typ II pro kloubní chrupavky. Navíc je obohacen také o vitamin C, který podporuje správnou tvorbu kolagenu v organismu a má i řadu dalších pozitivních vlivů na naše zdraví.
Vánoční balení Cemio Kamzík obsahuje 60 + 60 kapslí zdarma, což představuje 2 x 2měsíční kůru při doporučeném dávkování 1 kapsle denně. Kúru lze opakovat několikrát do roka, nebo Cemio Kamzík užívat i trvale.
Cemio Kamzík je určen:
- lidem nadměrně zatěžujícím klouby (těžce pracující, aktivní i rekreační sportovci, lidé s nadváhou),
- lidem potýkajícím se s pohybovými obtížemi,
- lidem s vrozenými vadami
- starším dětem a dospívající mládeži v období růstu.
Cemio Kamzík obsahuje:
- Kolagen typu I – je přítomný ve šlachách, vazech a kostech, kde vytváří poměrně silná vlákna. Ta se dále spojují do objemných vláknitých svazků (princip provazu), protože vazy a šlachy musí vydržet silný tlak. Kolagen typu I je nejrozšířenějším typem kolagenu. Vyskytuje se také v pokožce, má proto významný vliv na její vzhled a kvalitu.
- Kolagen typu II – se nejvíce vykytuje v chrupavce. Zde naopak vytváří husté prostorové sítě z velmi tenkých vláken, protože chrupavka je namáhána především tlakem ve všech směrech. Kolagen typu II drží chrupavku pohromadě a zajišťuje její pevnost a odolnost.
- Vitamín C – je nepostradatelnou látkou pro správnou tvorbu kolagenu v organismu. V případě jeho nedostatku se v těle nevytváří plnohodnotný kolagen (vlákna nemají správnou, dostatečně pevnou strukturu), což se projevuje destrukcí pojivových tkání.
Vložit komentář