Vytrvalostní běžec by si měl dát pro zlepšení výkonu energetickou tyčinku, vzpěrač zase proteinový koktejl. A letec ve stíhačce? Tomu prý může pomoci pro zvýšení koncentrace humr na másle, napsala agentura AP.
Tento překvapivý výsledek vychází z nové armádní studie, jejímž cílem bylo určit, který druh potravy je pro bojové piloty nejlepší.
Badatelé ze Severodakotské univerzity po sérii testů zjistili, že nejrychlejší reakce a nejméně chyb při letu v náročných podmínkách vykazovali piloti, kteří konzumovali tučnou potravu, jako je máslo nebo různé typy omáček.
Uhlohydrátová dieta se v tomto směru ukázala prospěšnější než strava s vysokým obsahem bílkovin.
„Analyzovali jsme data ze všech stran, ale tento výsledek nám vyšel pokaždé,“ potvrdil psycholog Tom Petros, který výzkum vedl.
Tuk je přitom některými odborníky na výživu považován za nevhodnou součást jídelníčku. Dřívější výzkumy s lidmi i zvířaty navíc spojovaly stravu s nasycenými tuky s poklesem mentální aktivity a krátkodobými problémy s pamětí a učením.
Atleti a další lidé, kteří vykonávají fyzicky náročné aktivity, se všeobecně zaměřují na vysoce uhlohydrátovou stravu pro zlepšení výkonu.
Vědci ovšem rozhodně nedoporučují, aby se i další lidé vrhli na konzumaci sušenek a omáček; zatím je prý těžké z jejich výsledků vyvozovat jakékoliv obecné závěry. K tomu je zapotřebí více testů. S dalšími výzkumy se začne příští rok na jaře.
Badatelé dodali, že jejich studie nebyla zaměřena na sledování váhy. Protože jsou piloti mladí, jsou schopni absorbovat velké množství mastných kyselin pro rozvoj mozku, což nemusí platit u každého.
Vojenští experti si od tohoto výzkumu slibují, že by mohl pomoci zlepšit výkon pilotů, protože podle jejich záznamů má 80 procent civilních a vojenských nehod původ v lidském zavinění.
Do projektu bylo zahrnuto celkem 45 pilotů. Muži si postupně vyzkoušeli čtyři různé skladby jídelníčku, a to s vysokým obsahem tuku, uhlohydrátový, bohatý na bílkoviny a dietní. Každý stravovací režim dodržovali jeden týden. Základ potravy byl vždy pro všechny piloty stejný, lišila se jen úprava či zpracování pokrmů.
Při testování výkonu se používal letecký simulátor, který byl nastaven na zamračené počasí, kdy přistávací plocha nebyla viditelná. Při přistávání tak mohli piloti používat jen počítače letadla. Během testu se také podrobili úkolům, při kterých si museli zapamatovat a opakovat čísla a také srovnávat tvary.
„Myslím si, že mnoho lidí by se cítilo lépe, kdyby jedlo humry a další dobré věci,“ zhodnotil výsledky účastník testu Jeremy Ternes.
Podle výsledků testů si vedli lépe piloti, kteří konzumovali jídlo s vyšším obsahem tuku či uhlohydrátů než ti, kteří měli na talíři potravu s vysokým obsahem bílkovin. Piloti, kteří jedli potravu bohatou na tuky, plnili úkoly o trochu lépe než ti, kteří jedli stravu bohatou na uhlohydráty.
„Zapotřebí je další výzkum. Až budeme mít více dat, bude snad možné napomoci snížení počtu leteckých nehod kvůli pilotově chybě, což je důležité zejména pro bojové letce,“ uvedla jedna z vedoucích projektu Glenda Lindsethová.
Vložit komentář