Přibližně před měsícem jsme brněnské a znojemské čtenáře zvali na měření zdraví zdarma. Pod záštitou Flora Pro.activ se po celé naší republice měřil speciálně proškolený tým, na vybraných místech republiky, doplněný o zdravotní sestry a nutriční konzultanty, zjišťoval zájemcům množství tuku v těle, výši krevního tlaku, analyzoval složení těla pomocí InBody a měřil hladinu cholesterolu v krvi.
Nejvíc akce lákala ostravské. Naopak nejmenší zájem o měření byl zaznamenán v Králově Dvoře, kde nepřálo počasí. Vyšetřeno bylo bez mála 2.500 osob. Tým tak odhalil u téměř poloviny proměřených lidí vyšší hladinu cholesterolu v krvi, a u 170 z nich dokonce doporučil rychlou návštěvu lékaře, protože pouze režimová opatření by jim ke snížení cholesterolu již nepomohla. Výsledky ukázaly, že nejlépe jsou na tom s cholesterolem Pražané. Nejhorších výsledků dosáhli obyvatelé Ostravy.
foto z akcí:
Na onemocnění srdce a cév, která začínají obvykle právě zvýšenou hladinou cholesterolu, umírají častěji ženy než muži. Výsledek měření ukázal zvýšenou hladinu cholesterolu u 38 % žen. Mezi muži se potýká se zvýšeným cholesterolem každý třetí. Téměř kritické zdravotní riziko odhalilo měření u 9 % žen (124) a 46 mužů a těmto lidem byla doporučena obratná návštěva lékaře.
Hladina cholesterolu mimo normu byla odhalena u poměrně velkého počtu relativně mladých lidí. Z 283 lidí ve věku do 30 let mělo vyšší hladinu cholesterolu 17 %. Případy velmi vysoké hladiny v této kategorii se vyskytly dva – v Jihlavě to byla 19letá žena a v Ostravě 24letá.
Víte, co je to cholesterol?
Cholesterol je látka tukové povahy, která je součástí každé naší buňky. Je důležitou stavební jednotkou nervů a některých hormonů. Většinu si ho organismus vyrábí sám, část pak přijímáme ve stravě.
Hladina cholesterolu v krvi
Doporučená hladina celkového cholesterolu v krvi je do 5,00 mmol/l (milimolů na litr). Hladina od 5,01 do 6,5 mmol/l je označována za zvýšenou. Lidé s touto hladinou cholesterolu by si měli více všímat svého jídelníčku a upravit svůj životní styl.
Nad 6,5 mmol/l je hladina označována jako riziková. Lidem s takto vysokým cholesterolem hrozí větší riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění, proto by měli být v péči lékaře.
V případě zvýšené hodnoty je důležité znát nejen svůj celkový cholesterol, ale také tzv. hladinu „hodného“ HDL a „zlého“ LDL cholesterolu v krvi. Zvýšená hladina LDL cholesterolu (nad 3 mmol/l) totiž způsobuje usazování nadbytečného cholesterolu v cévních stěnách, kde tvoří usazeniny. Cévy následně ztrácejí pružnost a dochází k zúžení cest pro proudění krve. HDL cholesterol má naopak ochrannou funkci, neboť krev zbavuje nadbytečného cholesterolu, který odvádí ho zpět do jater, kde je rozpouštěn a po té vylučován z těla.
Při zvýšené hladině cholesterolu je třeba upravit životosprávu a dodržováním zásad zdravého životního stylu se snažit o její snížení. Častým mýtem je přesvědčení, že je třeba hlídat pouze příjem cholesterolu. Denně bychom proto měli ve stravě přijmout max. 300 mg cholesterolu, v případě, že máme zvýšenou hladinu cholesterolu pak maximálně 200 mg denně. Ještě důležitější je ale zaměřit se na složení tuků, protože nevhodné tuky ovlivňují hladinu LDL cholesterolu v krvi.
Základy pestré vyvážené stravy
Změna životosprávy začíná úpravou jídelníčku. Při snižování hladiny cholesterolu je důležité nejen omezit jeho celkový denní příjem ve stravě. Musíme také dbát na kvantitu i kvalitu přijímaných tuků a pečlivě rozlišovat mezi jednotlivými druhy tuků, které do jídelníčku zařazujeme.
Špatné tuky (převažují v nich nasycené mastné kyseliny)
-
Uzeniny, tučné maso (s výjimkou tučných mořských ryb) a vnitřnosti
-
Plnotučné mléčné a smetanové výrobky, včetně sýrů a jogurtů
-
Máslo, sádlo
-
Sladké pečivo, dorty, sušenky a oplatky
-
Pochutiny, například čokoláda
-
100 % palmový olej a kokosový tuk
Dobré tuky (s převahou nenasycených mastných kyselin)
-
Řepkový, slunečnicový, lněný nebo olivový olej
-
Kvalitní margaríny s obsahem omega 3 a omega 6 mastných kyselin
-
Ořechy a semena (vlašské a lískové, sezamová semena, mandle)
-
Ryby – především tučnější druhy mořských ryb (losos, makrela)
Se změnou jídelníčku je vhodné přestat kouřit, pravidelně se hýbat (alespoň 30 minut denně) snížit nadváhu a omezit stres. Pravidelné cvičení zvyšuje hladinu „hodného“ HDL cholesterolu, snižuje hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a pomáhá snižovat krevní tlak. Proto je pohyb vhodným doplňkem pestré vyvážené stravy.
Vložit komentář