Těšíte se na blížící se Vánoce a stejně tak i na mlsání, které je s nimi neodmyslitelně spojené, ale zároveň se obáváte, že po skončení svátků nedopnete své oblíbené kalhoty? Letos to může být jinak!
Inspirujte se zdravými recepty na cukroví, které pro vás připravili odborníci z pražské Akademie léčivé výživy. Překvapte rodinu a přátele novými a netradičními chutěmi.
JETELÍČKY
Suroviny:
- 140 g mletých ořechů (vlašské a lískové)
- 50 g kukuřičné strouhanky
- 30 g hrašky vanilka
- 90 g agávového sirupu
- 100 g syrovátky Amálka
- 3 kapky citronového aromatického oleje „Just“
- voda dle potřeby
Postup přípravy:
Všechny suroviny smícháme a přidáme vodu v takovém množství, abychom vytvořili vláčné těsto. Z těsta tvarujeme malé kuličky, které vždy po třech kusech spojíme k sobě a doprostřed dáme neloupaný lískový oříšek. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C tak dlouho, až jetelíčky „naskočí“ a slupka oříšků popraská. Po vychladnutí sundáme z plechu a opatrně sloupneme slupku oříšku.
GOJI KULIČKY
Suroviny:
- 100 g slunečnicových semínek
- 100 g strouhaného kokosu
- 50 g goji
- 4 lžíce javorového sirupu
- 3 lžíce rozehřátého kokosového oleje
Postup přípravy:
Den předem si namočíme slunečnicová semínka. Druhý den je přecedíme a propláchneme. Poté všechny suroviny dáme do mixeru a rozmixujeme na hladkou hmotu. Tvarujeme kuličky a necháme je ztuhnout v chladu.
BEZLEPKOVÉ MAROKÁNKY
Suroviny:
- 200 ml vody
- 50 g rýžové mouky (lze použít špaldovou, kdo snese lepek)
- 40 g agávového sirupu
- 100 g sušených datlí (nakrájených na malé kousky)
- 100 g loupaných mandlí (posekaných na kousky)
- 50 g slunečnicových semínek
- 1 lžíce mletého lněného semínka
Postup přípravy:
Uvaříme hustou kaši z vody, agávového sirupu a rýžové mouky. Do prochladlé kaše vmícháme nasekané datle, mandle, slunečnicová semínka a lžíci mletého lněného semínka. Necháme zcela vychladnout. Tvoříme malé kuličky, které mírně rozplácneme na placičku (cca 0,5 – 1 cm vysoké) a klademe na plech vyložený papírem na pečení, upečeme. Po upečení lze obalit v sušeném ovesném mléce. Pro Ty, kteří opravdu chtějí, lze jednu polovinu namáčet do rozpuštěné kvalitní hořké čokolády.
Na vánoční klasiku sice u nás doma nedáme dopustit, letos jsme však vyzkoušeli i pár zdravějších receptů. Jedním z nich byly vaše marokánky a musím říct, že to byla příjemná změna 🙂 Příští rok určitě vyzkouším i ostatní.
V souvislosti s tématem nemohu než doporučit kuchařku Sladkosti bez výčitek… Je plná dobrot, u kterých si ani nevšimnete, že mají v úmyslu být zdravé 🙂
Hanko, děkuji za tip. Našla jsem nějaké ukázkové recepty a můžu říct jen „mňam“!