zdravé cukroví

Pochutnejte si letos na zdravém vánočním cukroví!

Těšíte se na blížící se Vánoce a stejně tak i na mlsání, které je s nimi neodmyslitelně spojené, ale zároveň se obáváte, že po skončení svátků nedopnete své oblíbené kalhoty? Letos to může být jinak!


Inspirujte se zdravými recepty na cukroví, které pro vás připravili odborníci z pražské Akademie léčivé výživy. Překvapte rodinu a přátele novými a netradičními chutěmi.

JETELÍČKY

Suroviny:

  • 140 g mletých ořechů (vlašské a lískové)
  • 50 g kukuřičné strouhanky
  • 30 g hrašky vanilka
  • 90 g agávového sirupu
  • 100 g syrovátky Amálka
  • 3 kapky citronového aromatického oleje „Just“
  • voda dle potřeby

Postup přípravy:

Všechny suroviny smícháme a přidáme vodu v takovém množství, abychom vytvořili vláčné těsto. Z těsta tvarujeme malé kuličky, které vždy po třech kusech spojíme k sobě a doprostřed dáme neloupaný lískový oříšek. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C tak dlouho, až jetelíčky „naskočí“ a slupka oříšků popraská. Po vychladnutí sundáme z plechu a opatrně sloupneme slupku oříšku.

GOJI KULIČKY

Suroviny:

  • 100 g slunečnicových semínek
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 50 g goji
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • 3 lžíce rozehřátého kokosového oleje

Postup přípravy:

Den předem si namočíme slunečnicová semínka. Druhý den je přecedíme a propláchneme. Poté všechny suroviny dáme do mixeru a rozmixujeme na hladkou hmotu. Tvarujeme kuličky a necháme je ztuhnout v chladu.

BEZLEPKOVÉ MAROKÁNKY

Suroviny:

  • 200 ml vody
  • 50 g rýžové mouky (lze použít špaldovou, kdo snese lepek)
  • 40 g agávového sirupu
  • 100 g sušených datlí (nakrájených na malé kousky)
  • 100 g loupaných mandlí (posekaných na kousky)
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 1 lžíce mletého lněného semínka

Postup přípravy:

Uvaříme hustou kaši z vody, agávového sirupu a rýžové mouky. Do prochladlé kaše vmícháme nasekané datle, mandle, slunečnicová semínka a lžíci mletého lněného semínka. Necháme zcela vychladnout. Tvoříme malé kuličky, které mírně rozplácneme na placičku (cca 0,5 – 1 cm vysoké) a klademe na plech vyložený papírem na pečení, upečeme. Po upečení lze obalit v sušeném ovesném mléce. Pro Ty, kteří opravdu chtějí, lze jednu polovinu namáčet do rozpuštěné kvalitní hořké čokolády.

3 komentáře “Pochutnejte si letos na zdravém vánočním cukroví!”

  1. Na vánoční klasiku sice u nás doma nedáme dopustit, letos jsme však vyzkoušeli i pár zdravějších receptů. Jedním z nich byly vaše marokánky a musím říct, že to byla příjemná změna 🙂 Příští rok určitě vyzkouším i ostatní.

  2. V souvislosti s tématem nemohu než doporučit kuchařku Sladkosti bez výčitek… Je plná dobrot, u kterých si ani nevšimnete, že mají v úmyslu být zdravé 🙂

Odpovědět na Lucie Zrušit odpověď na komentář

Komentáře slouží ke svobodné výměně názorů či vyjádření názoru na dané téma. Váš příspěvek ale přitom nesmí jakýmkoliv způsobem porušovat zákony ČR, zejména nesmí propagovat národnostní, rasovou, náboženskou či jinou nesnášenlivost. Je také třeba respektovat soukromí jiných lidí, a proto je zakázáno zveřejňovat soukromé údaje o jiných osobách. Výslovně je zakázáno komentovat léčivé přípravky vázané na lékařský předpis. Redakce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění odstranit komentáře, které porušují výše uvedená pravidla.

Do komentářů prosím nevkládejte dotazy ohledně zdravotního stavu, pokud potřebujete poradit, můžete se zeptat v sekci PORADNA. Děkujeme za pochopení.