Je spíše onemocněním letní sezony, ale ani v době vánoční zvýšené konzumace majonézy a tučnějších mléčně-vaječných krémů není vyloučena. Mechanismus vzniku – v předem připravené kontaminované potravině se pomnoží bakterie, které produkují tzv. enterotoxin (tj. látka, která poškozuje sliznici zažívacího traktu).
Po požití vyvolává toxin onemocnění s velmi dramatickými příznaky, které však u jinak zdravých jedinců nebývá nebezpečné a zpravidla během několika dní odezní. Komplikace mohou nastat u nemocných s jiným, zejména metabolickým onemocněním, případně u kojenců a malých dětí.
Příznaky
Nevolnost, zvracení, křečovité bolesti břicha, schvácenost, průjem a horečka. Nebezpečná může být případně větší a nehrazená ztráta tekutin.
Léčba
Klid, dostatek tekutin. Lehkou a dietní stravu (suché pečivo, rýžovou kaši – bez mléka apod.) lze podat až po odeznění příznaků.
Vložit komentář