Tmavá čokoláda je prý v mnoha ohledech zdravější než ovoce

Tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaa prý v mnoha ohledech prospívá lidskému zdraví více než ovoce. Tuto „čokoholikům“ dobře známou zprávu potvrdil tentokrát i nový výzkum amerických vědců, jejichž výsledky zveřejnil na svém serveru Daily Mail.

Conseq Investment Management

Vědci z centra pro zdraví a výživu americké firmy Hershey, která je druhým největším výrobcem cukrovinek v USA, ve své studii srovnávali množství antioxidantů v ovocných džusech z borůvek, brusinek a granátových jablek, ve 40 gramech tmavé čokolády a v hrnečku kakaa. Jejich analýza ukázala, že nejbohatší na antioxidanty je právě tmavá čokoláda.

Jeden z nedávných výzkumů přitom ukázal, že díky obsahu antioxidantů může tmavá čokoláda snížit riziko srdečních onemocnění až o jednu třetinu. Denní optimum pro zdravé srdce prý představuje konzumace 6,7 gramu této čokolády.

Vědci na základě svých studií dokonce tvrdí, že vůně čokolády může působit jako prevence před nachlazením.

Čokoláda má však i vysoký obsah cukrů, takže odborníci na stravování doporučují, aby se jedla jen jako součást vyváženého jídelníčku bohatého například na hnědou rýži, ovoce či zeleninu.

Vložit komentář

Komentáře slouží ke svobodné výměně názorů či vyjádření názoru na dané téma. Váš příspěvek ale přitom nesmí jakýmkoliv způsobem porušovat zákony ČR, zejména nesmí propagovat národnostní, rasovou, náboženskou či jinou nesnášenlivost. Je také třeba respektovat soukromí jiných lidí, a proto je zakázáno zveřejňovat soukromé údaje o jiných osobách. Výslovně je zakázáno komentovat léčivé přípravky vázané na lékařský předpis. Redakce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění odstranit komentáře, které porušují výše uvedená pravidla.

Do komentářů prosím nevkládejte dotazy ohledně zdravotního stavu, pokud potřebujete poradit, můžete se zeptat v sekci PORADNA. Děkujeme za pochopení.