Výživa u nádorových onemocnění

Otázka

Moje sedmdesátiletá maminka je po operaci tlustého střeva pro nádor. Prodělává chemoterapii, je jí zle a nemůže jíst. Ztrácí se mi před očima, až mě to děsí. Není nějaký způsob výživy, kterým by šlo předejít hubnutí. Mám strach, že jí podvýživa zahubí. Prosím, poraďte.

Conseq Investment Management
Odpověď

Jednoduchý způsob, jak obnovit plnohodnotný příjem energie a živin je sipping – tedy popíjení přípravků enterální klinické výživy. Mohu vám doporučit například o přípravky ProSure, se speciálním složením a imunomodulačním efektem, určené pro pacienty s onkologickou diagnózou. Tyto přípravky lze též využít při přípravě denních jídel viz. recepty na www.prosure.cz. Jsou k dostání v lékárnách, a to v různých příchutích.

Podvýživa je častý problém u onkologických pacientů. Vyskytuje přibližně u 70 % nemocných s nádory. Při nedostatečném příjmu biologicky hodnotné stravy a při zvýšené potřebě energie v průběhu onkologického onemocnění čerpá organismus energii z vlastních tělesných zásob. V tomto případě dochází k výraznému poklesu tělesné hmotnosti, úbytku svalové i tukové tkáně, snižuje se odolnost organismu proti infekcím, zpomalují se procesy hojení a následná rekonvalescence.

Příčinou nedostatečného přísunu živin v období nemoci je nejen vlastní nádorové onemocnění, ale také podstupovaná léčba – chirurgický zákrok, chemoterapie, radioterapie apod. Zároveň platí, že vyvážená, plnohodnotná a energeticky dostatečná strava se správným poměrem základních nutričních složek – bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů, minerálů, stopových prvků a vlákniny – je nezbytnou podmínkou optimálního průběhu léčby a významně přispívá ke zlepšení celkového zdravotního stavu onkologických pacientů.