Mýty o výživě onkologickych pacientů mohou hodně ublížit

Mýty a pověry provázejí člověka od pradávna, není tedy divu, že se s nimi setkáváme i v oblasti výživy onkologicky nemocných pacientů. Které jsou ty nejčastější?

Začněme jasnými fakty. Nádorová onemocnění jsou často provázena podvýživou, jejímž důsledkem je celková slabost a snížení obranyschopnosti organismu. Pacienti s nádorovým onemocněním, jejichž výživa není dostatečná, trpí častěji psychickou depresí, snížením fyzické kondice a změnami ve vnímání chuti jídla. Podvýživa však velmi silně ovlivňuje i průběh a účinnost podstupované léčby a tím i celkovou prognózu a kvalitu života pacienta. Proto je velmi důležité sledovat pacientovu hmotnost a věnovat pozornost jeho nutričnímu stavu již od stanovení diagnózy. Především je však důležité, a to i přes všechny emoční tlaky, které provází zpráva o nádorové diagnóze, zachovat si zdravý rozum a nepodlehnout mýtům či nabídkám „zázračných“ léčitelů. Onkologický pacient podstupuje náročnou dlouhodobou léčbu, jejíž nedílnou součástí je i dobrý nutriční stav. Na co si dávat pozor a čeho se vyvarovat především?

Rozpoznat podvýživu může pouze specialista na problematiku výživy a pacient musí podstoupit náročné vyšetření.

Není to pravda. To, že pacient hubne, lze rozpoznat na první pohled pouhým sledováním jeho hmotnosti po dobu několika týdnů. Je nezbytné vždy informovat o této skutečnosti ošetřujícího lékaře. Ten pak může provést doplňující vyšetření, objektivně zhodnotí vývoj nutričního stavu pacienta a především navrhne doplnění běžné stravy o speciální enterální výživu pro onkologické pacienty.

Prognóza onkologického pacienta není ovlivněna stavem výživy.

Není to pravda. Úbytek hmotnosti o více než 5 % za měsíc (10 % za 6 měsíců) znamená pro onkologického pacienta nejen s zhoršení fyzické kondice, ale i obranyschopnosti organismu a snížení účinnosti léčby (radioterapie, chemoterapie) a tím i horší prognózu.

Pacient nehubne, nemá tedy nádorové onemocnění.

Není to pravda. Váhový úbytek se u různých typů nádorových onemocnění liší. Nejvýraznější bývá u nádorů plic, žaludku a jícnu. Oproti tomu při nádoru prsu hubne jen asi 40 % žen.

Nádor je nutné nechat vyhladovět. Když nebude mít živiny, zmenší se.

Není to pravda. Neexistuje žádný důkaz přímé úměry mezi množstvím přijaté potravy a růstem nádoru. Vyhladoví pouze pacient, což mu přináší značné komplikace. Nádor však roste bez omezení.

Tuky jsou pro onkologicky nemocného pacienta vždy nezdravé.

Není to pravda. I u onkologických pacientů jsou doporučovány potraviny bohaté na kvalitní základní živiny, včetně tuků. Doporučuje se maximálně respektovat chuťové preference onkologického pacienta a doplnit jeho jídelníček zařazením speciálních přípravků enterální výživy. Ta kromě kvalitních bílkovin a nízkého obsahu tuku obsahuje všechny vitamíny, minerální látky a stopové prvky v množství, které pomáhá krýt jejich zvýšenou spotřebu v období léčby. Studie navíc prokázaly, že omega 3 mastné kyseliny, které jsou součástí speciální enterální výživy pro onkologické pacienty, tlumí nádorem vyvolaný zánět a tím posilují imunitu, navíc napomáhají růstu svalové hmoty, zvyšují sílu a fyzickou aktivitu a tím i kvalitu života.

 

Více informací o výživě onkologicky nemocný pacientů najdete na www.vyzivapropacienty.cz

 

Vložit komentář

Komentáře slouží ke svobodné výměně názorů či vyjádření názoru na dané téma. Váš příspěvek ale přitom nesmí jakýmkoliv způsobem porušovat zákony ČR, zejména nesmí propagovat národnostní, rasovou, náboženskou či jinou nesnášenlivost. Je také třeba respektovat soukromí jiných lidí, a proto je zakázáno zveřejňovat soukromé údaje o jiných osobách. Výslovně je zakázáno komentovat léčivé přípravky vázané na lékařský předpis. Redakce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění odstranit komentáře, které porušují výše uvedená pravidla.

Do komentářů prosím nevkládejte dotazy ohledně zdravotního stavu, pokud potřebujete poradit, můžete se zeptat v sekci PORADNA. Děkujeme za pochopení.