Mýty a pověry provázejí člověka od pradávna, není tedy divu, že se s nimi setkáváme i v oblasti výživy onkologicky nemocných pacientů. Které jsou ty nejčastější?
Začněme jasnými fakty. Nádorová onemocnění jsou často provázena podvýživou, jejímž důsledkem je celková slabost a snížení obranyschopnosti organismu. Pacienti s nádorovým onemocněním, jejichž výživa není dostatečná, trpí častěji psychickou depresí, snížením fyzické kondice a změnami ve vnímání chuti jídla. Podvýživa však velmi silně ovlivňuje i průběh a účinnost podstupované léčby a tím i celkovou prognózu a kvalitu života pacienta. Proto je velmi důležité sledovat pacientovu hmotnost a věnovat pozornost jeho nutričnímu stavu již od stanovení diagnózy. Především je však důležité, a to i přes všechny emoční tlaky, které provází zpráva o nádorové diagnóze, zachovat si zdravý rozum a nepodlehnout mýtům či nabídkám „zázračných“ léčitelů. Onkologický pacient podstupuje náročnou dlouhodobou léčbu, jejíž nedílnou součástí je i dobrý nutriční stav. Na co si dávat pozor a čeho se vyvarovat především?
Rozpoznat podvýživu může pouze specialista na problematiku výživy a pacient musí podstoupit náročné vyšetření.
Není to pravda. To, že pacient hubne, lze rozpoznat na první pohled pouhým sledováním jeho hmotnosti po dobu několika týdnů. Je nezbytné vždy informovat o této skutečnosti ošetřujícího lékaře. Ten pak může provést doplňující vyšetření, objektivně zhodnotí vývoj nutričního stavu pacienta a především navrhne doplnění běžné stravy o speciální enterální výživu pro onkologické pacienty.
Prognóza onkologického pacienta není ovlivněna stavem výživy.
Není to pravda. Úbytek hmotnosti o více než 5 % za měsíc (10 % za 6 měsíců) znamená pro onkologického pacienta nejen s zhoršení fyzické kondice, ale i obranyschopnosti organismu a snížení účinnosti léčby (radioterapie, chemoterapie) a tím i horší prognózu.
Pacient nehubne, nemá tedy nádorové onemocnění.
Není to pravda. Váhový úbytek se u různých typů nádorových onemocnění liší. Nejvýraznější bývá u nádorů plic, žaludku a jícnu. Oproti tomu při nádoru prsu hubne jen asi 40 % žen.
Nádor je nutné nechat vyhladovět. Když nebude mít živiny, zmenší se.
Není to pravda. Neexistuje žádný důkaz přímé úměry mezi množstvím přijaté potravy a růstem nádoru. Vyhladoví pouze pacient, což mu přináší značné komplikace. Nádor však roste bez omezení.
Tuky jsou pro onkologicky nemocného pacienta vždy nezdravé.
Není to pravda. I u onkologických pacientů jsou doporučovány potraviny bohaté na kvalitní základní živiny, včetně tuků. Doporučuje se maximálně respektovat chuťové preference onkologického pacienta a doplnit jeho jídelníček zařazením speciálních přípravků enterální výživy. Ta kromě kvalitních bílkovin a nízkého obsahu tuku obsahuje všechny vitamíny, minerální látky a stopové prvky v množství, které pomáhá krýt jejich zvýšenou spotřebu v období léčby. Studie navíc prokázaly, že omega 3 mastné kyseliny, které jsou součástí speciální enterální výživy pro onkologické pacienty, tlumí nádorem vyvolaný zánět a tím posilují imunitu, navíc napomáhají růstu svalové hmoty, zvyšují sílu a fyzickou aktivitu a tím i kvalitu života.
Více informací o výživě onkologicky nemocný pacientů najdete na www.vyzivapropacienty.cz
Vložit komentář