Nebezpečné potravinářské mikroby kampylobakter a salmonela v rámci Evropské unie nejhůře postihují Českou republiku. Vyplývá to ze studie, kterou na tiskové konferenci 20. ledna v Bruselu představil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC).
Podle výzkumu, který se zabýval výskytem infekčních onemocnění přenosných ze zvířat na člověka v EU v roce 2007, jsou choroby způsobené bakterií rodu kampylobakter v unii na vzestupu. Naopak počet pacientů trpících salmonelózou v EU klesá. Kampylobakter, který podobně jako bakterie rodu salmonela způsobuje střevní infekce, se nejčastěji vyskytuje v syrovém mase, v drůbeži, v nepasterovaném mléce a ve vodě.
V roce 2007 onemocnělo kvůli nákaze kampylobakterem v evropské sedmadvacítce celkem přes 200 000 lidí, což je čtrnáctiprocentní nárůst oproti roku 2006. V Česku šlo asi o 24 000 nakažených, v přepočtu tedy o 234 případů na 100.000 obyvatel. To je nevyšší výskyt ze všech členských států unie. Po Česku ohrožuje kampylobakter nejvíce Německo, které však ve srovnání s ČR vychází ze statistik o poznání lépe: v roce 2007 zaznamenalo 80 případů na
100 000 obyvatel. Nejlépe je na tom Lotyšsko, kde nebyl nahlášen ani jeden případ onemocnění.
ČR však vychází nejhůře v unii i co se týče frekvence výskytu salmonelózy, která se projevuje průjmy, horečkou, zvracením a bolestmi hlavy. Původcem salmonelózy, kterou před dvěma lety onemocnělo v unii celkem přes 151 000 lidí, mohou být zkažené nebo syrové potraviny. V roce 2007 touto infekcí onemocnělo přes 17 000 lidí, což činí v přepočtu přes 170 nemocných na
100 000 obyvatel. Jen o trochu lépe jsou na tom Slováci, kterých v průměru na 100 000 obyvatel onemocnělo 155. Nízký výskyt mají Francie, Řecko, ale i Portugalsko či Rumunsko.
Vložit komentář