Příprava pokožky na sluníčko

S létem se neodmyslitelně pojí i letní radovánky. Ať už se jedná o vychutnávání si šťavnatého ovoce, popíjení ledových nápojů, nebo odpočinek u bazénu, slunce se asi nějakým způsobem dotkne každého z nás, a to doslova. Proto je důležité nepodcenit jeho účinky a řádně své tělo a svou pokožku připravit – ať už proto, abychom ze sluníčka přijali vše, co nabízí, či proto, aby nás jeho působení nebolelo a nezpůsobilo nám zdravotní problémy.

Pro začátek je třeba myslet na to, že péče o pokožku začíná uvnitř. Nesmíme tak zapomínat na pořádnou dávku tekutin. Je třeba dbát na pravidelný pitný režim, jenž je obzvláště při vysokých teplotách velmi důležitý, a kromě hydratace kůže (která je tvořena téměř ze tří čtvrtin vodou) napomáhá také správnému ochlazování těla. Zároveň bychom měli pokožku hydratovat i zvenčí pomocí hydratačních krémů.

Za barvu naší kůže je zodpovědný melanin, což je přirozené kožní barvivo. To se u každého z nás liší, a stejně tak se liší i reakce každého z nás na vystavování se slunci. Někdo může bez následků vysedávat hodiny pod paprsky, jiný se jen projde na slunci a už začíná červenat. Aby bylo opalování a kontakt se sluníčkem co nejbezpečnější, naším každodenním průvodcem by se měl stát opalovací krém, který nám při správné a pravidelné aplikaci zajistí ochranu. Kromě toho můžeme napomoci své kůži také užíváním betakarotenu, který je známým pomocníkem v cestě za dlouhotrvajícím opálením a kromě toho působí také antioxidačně a chrání před UV zářením.

„Užívání betakarotenu samo o sobě nezajistí, že se na slunci nespálíte, ale v kombinaci s krémem na opalování přispěje k ochraně vaší kůže. Doporučuji také eliminovat pobyt na přímém slunci a nevystavovat se jeho působení kolem poledne, kdy je jeho síla největší. Kromě prohřátí po zimě však z pobytu na slunci můžeme velmi těžit, jelikož z něj čerpáme vitamin D, který mnoha lidem chybí. Pokud tedy budeme řádně dbát na prevenci před spálením, jsou sluneční paprsky naším přirozeným spojencem,“ vysvětluje Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České a slovenské asociace pro speciální potraviny.

Vložit komentář

Komentáře slouží ke svobodné výměně názorů či vyjádření názoru na dané téma. Váš příspěvek ale přitom nesmí jakýmkoliv způsobem porušovat zákony ČR, zejména nesmí propagovat národnostní, rasovou, náboženskou či jinou nesnášenlivost. Je také třeba respektovat soukromí jiných lidí, a proto je zakázáno zveřejňovat soukromé údaje o jiných osobách. Výslovně je zakázáno komentovat léčivé přípravky vázané na lékařský předpis. Redakce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění odstranit komentáře, které porušují výše uvedená pravidla.

Do komentářů prosím nevkládejte dotazy ohledně zdravotního stavu, pokud potřebujete poradit, můžete se zeptat v sekci PORADNA. Děkujeme za pochopení.