S létem se neodmyslitelně pojí i letní radovánky. Ať už se jedná o vychutnávání si šťavnatého ovoce, popíjení ledových nápojů, nebo odpočinek u bazénu, slunce se asi nějakým způsobem dotkne každého z nás, a to doslova. Proto je důležité nepodcenit jeho účinky a řádně své tělo a svou pokožku připravit – ať už proto, abychom ze sluníčka přijali vše, co nabízí, či proto, aby nás jeho působení nebolelo a nezpůsobilo nám zdravotní problémy.
Pro začátek je třeba myslet na to, že péče o pokožku začíná uvnitř. Nesmíme tak zapomínat na pořádnou dávku tekutin. Je třeba dbát na pravidelný pitný režim, jenž je obzvláště při vysokých teplotách velmi důležitý, a kromě hydratace kůže (která je tvořena téměř ze tří čtvrtin vodou) napomáhá také správnému ochlazování těla. Zároveň bychom měli pokožku hydratovat i zvenčí pomocí hydratačních krémů.
Za barvu naší kůže je zodpovědný melanin, což je přirozené kožní barvivo. To se u každého z nás liší, a stejně tak se liší i reakce každého z nás na vystavování se slunci. Někdo může bez následků vysedávat hodiny pod paprsky, jiný se jen projde na slunci a už začíná červenat. Aby bylo opalování a kontakt se sluníčkem co nejbezpečnější, naším každodenním průvodcem by se měl stát opalovací krém, který nám při správné a pravidelné aplikaci zajistí ochranu. Kromě toho můžeme napomoci své kůži také užíváním betakarotenu, který je známým pomocníkem v cestě za dlouhotrvajícím opálením a kromě toho působí také antioxidačně a chrání před UV zářením.
„Užívání betakarotenu samo o sobě nezajistí, že se na slunci nespálíte, ale v kombinaci s krémem na opalování přispěje k ochraně vaší kůže. Doporučuji také eliminovat pobyt na přímém slunci a nevystavovat se jeho působení kolem poledne, kdy je jeho síla největší. Kromě prohřátí po zimě však z pobytu na slunci můžeme velmi těžit, jelikož z něj čerpáme vitamin D, který mnoha lidem chybí. Pokud tedy budeme řádně dbát na prevenci před spálením, jsou sluneční paprsky naším přirozeným spojencem,“ vysvětluje Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České a slovenské asociace pro speciální potraviny.
Vložit komentář