Lidé, kteří často cestují i ti, kteří překročí hranice jen občas ví, jaké problémy mohou na dovolené způsobit střevní komplikace, zejména průjem. Zvlášť v afrických nebo asijských zemí, kde nebývá úroveň hygieny nejlepší. Naše země je obecně hodnocená jako země se středním rizikem střevních onemocnění. V naprostém bezpečí tedy nejste v létě ani v České republice. Dostatečná letní příprava zahrnující informování se o rizicích a prevenci, užívání probiotik a dodržování základních hygienických zásad přitom může problémům zabránit.
Průjem může mít infekční i neinfekční původ. Ten neinfekční souvisí se změnou jídelníčku na cestách, kdy najednou skládáme na talíř nezvyklé kombinace potravin, uděláme dietetickou chybu a náš trávicí systém se s tím nedokáže chvíli srovnat. Zatímco tento průjem je téměř neškodný a po návratu k obvyklé stravě zmizí, infekční průjem vzniká ze závažnějších příčin a je nejčastěji projevem nemoci zvané kampylobakterióza. Tu způsobuje bakterie vyskytující se na nedostatečně tepelně upraveném kuřecím mase a v loňském roce dle údajů ze Státního zdravotnického ústavu zkazila letní dny minimálně 23 780 lidem, jež nemoc ohlásili. Další zákeřná bakterie, jenž nás může v České republice pořádně potrápit, je nechvalně známá Salmonella, která způsobila nemoc salmonelózu 11 359 pacientům.
Pomohou probiotika
Boj s kampylobakteriózou, salmonelózou a dalšími průjmovými onemocněními je pro tělo vyčerpávající. Narušená střevní mikroflóra umožňuje patogenům šířit se v těle, jsme lehce napadnutelní viry, bakteriemi či toxiny. Právě k obnovení střevní mikroflóry přispívají probiotika, přátelské bakterie žijící ve střevech, které příznivě ovlivňují naše zdraví, zejména trávení, a zlepšují vstřebávání některých živin, peristaltiku střev a mnoho dalších. Jsou přirozenou součástí některých potravin, při průjmových onemocnění je ale lepší zajít do lékárny, kde vám doporučí přípravky, které obsahují větší počet probiotických kmenů a živých mikroorganismů a s potížemi si rychle poradí. Vhodné je volit přípravky doplněné o prebiotika sloužící zároveň jako potrava pro probiotika, případně např. kvasinku S. Boulardii.
Boj s dehydratací
Samotné trávicí obtíže ale nejsou jediným problémem. Značnou komplikaci může vyvolat i přílišné odvodnění těla, které přitom přirozeně nastává. „Největším rizikem při průjmových onemocnění je nedostatečný pitný režim a následná dehydratace organizmu. Pokud jste odkázáni jen na svou pomoc, využijte převařenou vodu s 4 lžičkami cukru a 1 lžičkou soli. Lékaře určitě navštivte, pokud průjem trvá déle než 5 dní, objeví se horečky a zvracení, ve stolici je příměs krve nebo nejste schopni dodat a udržet dostatek tekutin,“ radí praktická lékařka MUDr. Petra Nová z Prahy.
Prevence
Je třeba si uvědomit, že v teplém počasí se potraviny rychleji kazí a že improvizované podmínky u prodejního stánku na koupališti nebo hudebním festivalu nemusí zaručit potřebnou skladovací teplotu a další nutné hygienické návyky. I když si vaříte sami doma, nenechávejte potraviny nezavřené nebo mimo lednici déle, než je nezbytně nutné. Všechny suroviny po pečlivé tepelné úpravě ihned snězte.
Vložit komentář