Švédská badatelka Susanne Akterinová oznámila, že v mozku pokusných myší, které devět měsíců živila potravou bohatou na tuky, cukr a cholesterol, zjistila abnormální změny silně spojované s Alzheimerovou chorobou. Agentura Reuters o tom informovala pod titulkem Výzkum u myší spojuje rychlé občerstvení („fast food“) s Alzheimerem.
Alzheimerova choroba je neléčitelná a zároveň nejběžnější forma stařecké demence.
„Při výzkumu mozků těchto myší jsme našli chemické změny ne nepodobné těm, které nacházíme v mozcích napadených Alzheimerovou chorobou. Teď se domníváme, že vysoký přísun tuku a cholesterolu v kombinaci s genetickými faktory může nepříznivě ovlivnit mozkové substance, což může být dodatečným faktorem vzniku nemoci,“ uvedla Akterinová v prohlášení.
Upozornila ale, že i když její výzkumy mohou poskytnout určité indikace, jak by bylo možno Alzheimerově chorobě předcházet, je zapotřebí ještě hlubšího bádání, než bude možné vydat nějaké doporučení pro veřejnost.
Vložit komentář