Ze všech alkoholických nápojů má - při střídmé konzumaci - nejvíce ochranných látek pro lidské zdraví víno. Je si toho plně vědom Doc. Miloš Táborský, přednosta Kardiocentra Nemocnice Na Homolce.
Menší nebo větší obsah prospěšných látek v alkoholických nápojích (antioxidanty, vitamíny, minerály, etylalkohol, apod.) má jedinečnou roli především v protekci kardiovaskulárního systému člověka. Důležitým faktorem ve výsledném efektu přiměřené konzumace alkoholických nápojů je druh, který člověk zvolí, a jeho kvalita.
Co se děje „po skleničce“
Etylalkohol se v těle vstřebává ze zažívacího traktu do jater, kde metabolizuje (dochází k látkové přeměně). Zde se pomocí enzymů dále rozkládá na jednodušší a pro tělo méně škodlivé látky. Enzymů, které se na tomto procesu podílejí, je více. Jedním z nich je alkoholhydrogenáza a pak další, které pomáhají zejména když člověk pije nárazově. Není bez zajímavosti, že ženy mají nižší toleranci alkoholu než muži, a to například díky menšímu množství právě tohoto enzymu v těle.
Víno
Podle většiny odborníků z řad lékařů stojí na nejvyšším stupni vítězů v „závodě“ o nejvhodnější druh alkoholu. Plutarchos prohlásil: „Víno je mezi nápoji nejušlechtilejší, mezi léky nejchutnější a mezi pokrmy nejpříjemnější.“
V souvislosti s pozitivy pro kardiovaskulární systém má víno významný obsah řady látek. Kromě alkoholu obsahuje fenoly. Fenolické látky tvoří skupinu sloučenin, z nichž jsou významné flavonoidy, spadající do skupiny antioxidantů. Červené víno má vyšší obsah fenolických látek než víno bílé. V bílém víně je zase vyšší obsah antioxidačního enzymu katalázy. Flavonoidy působí jako antioxidanty tím, že vážou molekulární kyslík a pomáhají redukovat tvorbu okysličeného lipoproteinu. Ten je hlavní příčinou kornatění tepen a vzniku trombóz (potlačují vznik sraženiny, dokážou dokonce vzniklou krevní sraženinu rozpouštět). Tento účinek se spolu s účinky vitamínu C podílí na odbourávání cholesterolu. Negativní LDL cholesterol, který je oxidovaný, se podílí na ucpávání cév tukovými usazeninami. Jeho oxidaci způsobují volné kyslíkové radikály, které v organizmu vznikají účinkem stresu, při kouření, působením špatného ovzduší, při tělesné zátěži, ve stáří a pod vlivem dalších procesů, které se neustále odehrávají v lidském těle. Fenol zvaný resveratrol, který tyto volné radikály „vychytává“ a brání organismus před jejich ničivými účinky, prokazatelně snižuje hladinu škodlivé složky LDL cholesterolu. Tento fenol-antioxidant nenajdeme v žádné potravině, pouze ve víně. LDL cholesterol způsobuje předčasnou aterosklerózu a ta je zase příčinou ucpávání cév. Resveratrol zároveň zvyšuje podíl potřebného HDL cholesterolu, který brání vývoji srdečně cévních chorob. Dalším mechanismem účinku vína je příznivé působení na blokování tvorby ucpávek artérií tromby. Alkohol ve víně snižuje shlukování krevních destiček a působí také na další faktory způsobující ucpávání tepen.
<b>Optimální množství pro zdravého jedince:</b>
Muž 3 – 4 dcl vína denně, 3-5 x v týdnu
Žena 2 – 3 dcl vína denně, 3-5 x v týdnu
Pivo
Kvašený, slabě alkoholický nápoj vyráběný z obilného sladu, vody a chmele pomocí pivovarských kvasinek, si drží stříbrnou příčku, co se vhodnosti alkoholických nápojů týká. Také obsahuje mnoho užitečných látek. Jeho úskalím však je, že se často pije ve větším množství, což pro organismus znamená velké množství tekutin, které zatěžuje kardiovaskulární aparát. Pivo přináší vodu, sacharidy, bílkoviny, všechny vitamíny skupiny B, minerály a balastní látky podporující trávení. Pozitivum tohoto nápoje spočívá především v příznivém vlivu na hladinu HDL cholesterolu v krvi. Pivo podporuje krevní oběh a napomáhá snižování vysokého krevního tlaku. Nejvhodnější variantou je všeobecně vzato kvalitní ležák s alkalickým pH, tedy pivo vyrobené převážně z ječných sladů. Negativem piva je obsah velkého množství energie.
<b>Optimální množství pro zdravého jedince:</b>
Muž 0,3 l – 1 l piva denně, 3-4 x v týdnu
Žena 0,2 l – 0,4 l piva denně, 3-4 x v týdnu
Destiláty
Společně s pivem sdílejí druhou příčku. Oproti předchozím nápojům obsahují největší poměrné množství alkoholu. Pozitivum destilátů se projevuje především na úrovni cévní stěny, jelikož má krátkodobé vazodilatační účinky (proti srážlivosti krve) v důsledku přítomnosti samotného alkoholu. Negativní vliv lze přičíst působení v zažívacím traktu (např. vředová choroba žaludku a dvanácterníku).
<b>Optimální množství pro zdravého jedince:</b>
Muž 3 cl – 5 cl denně, 3 x v týdnu
Žena 2 cl – 4 cl denně, 3 x v týdnu
Vložit komentář