Cukr a migréna

Otázka

Dobrý den, je mi 35 let,asi od pětadvaceti trpím na migrény,navštěvuji pravidelně neurologa. chci se zeptat, může být „spouštěč“ migrény nedostatek cukrů v těle?stává se mi,že když cítím, že ta migréna má dojít, mám strašnou chut na sladké,vypiju třeba pepsinu nebo sním nějakou sladkou tyčinku a je mi líp…jinak se mi udělá špatně od žaludku, celková únava…a začnou bolesti…atd.a migréna se rozjede v plné parádě. ale taky to není úplně pravidlo, někdy mi nepomůže vůbec nic…musím si to odtrpět. těším se na Váš názor.

Conseq Investment Management
Odpověď

Nedostatek cukrů (akutní pokles glykémie) může být skutečně spouštěč migrény. Dříve se při počátku prodromálních příznaků, tedy při prvních příznacích ještě než došlo k bolesti, doporučovala káva s aspirinem (kofein a kyselina acetylsalicylová), takže i ten kofien v kole hraje svou roli. Dnes se používají jiné léky. Pokud máte migrény často, proberte s Vaším neurologem možnost užívání preventivních léků, aby k záchvatům nedocházelo.