Vánoce jsou nejen svátky rodinné pohody, klidu a míru, ale zároveň také velmi náročnou disciplínou zahrnující shánění dárků, velký úklid, pečení cukroví, přijímání spousty návštěv a spousty dalších aktivit. A co teprve potom pro osoby, které navíc dostaly „do vínku“ nějaké zdravotní omezení? Například chronickým onemocněním ledvin trpí každý desátý Čech. Přinášíme rady na sváteční skladbu jídelníčku a vhodně zvolený režim pro ty, kteří mají nemocné ledviny.
Při chronickém onemocnění ledvin je nutné nejen redukovat příjem tekutin, ale také vynechat či omezit některé druhy potravin. Jiné by naopak neměly v jídelníčku chybět. To platí dvojnásob zvláště v zimním období, kdy by váš organismus mohl mít nedostatek některých vitaminů a důležitých látek.
Zde je pár praktických tipů pro dialyzované pacienty, aby si vánoční svátky co nejvíce užili a zároveň vše proběhlo bez komplikací.
- Pravidelnost v jídle – správný režim dne
Pravidelnost stravování je důležitá pro nás pro všechny a většinou s ní i všichni bojujeme. Rozdělte si váš jídelníček do několika denních dávek, aby byl rovnoměrně rozložen příjem energie, všechny živiny, minerály a vitaminy. Tímto byste se měli vyhnout pocitu hladu, velkým výkyvům chutí a nežádoucímu navýšení hladiny draslíku, fosforu a tuků v krvi se všemi doprovodnými potížemi. - Cukroví a sladkosti
Oboje patří k Vánocům, ale buďte obezřetní ve výběru. Ořechy, čokoláda, sušené ovoce obsahují hodně nejen draslíku, ale i fosforu. Co se týče tradičního vánočního cukroví, dejte přednost těm druhům, které tyto složky neobsahují – např. sněhové pusinky, linecká kolečka, košíčky plněné vanilkovým krémem, jablečný závin. Jako moučník Vám mnohem lépe poslouží ten s větším podílem tepelně zpracovaného ovoce, které dochutíte tradičním vánočním kořením, např. skořicí a hřebíčkem. Diabetici si v tomto období musí více než kdy jindy hlídat příjem glycidů a energie a jeho rozložení v průběhu dne. Naštěstí dnes již i pro ně existuje mnoho lákavých alternativ. - Příjem bílkovin
Pamatujte, že příjem bílkovin by měl být navýšen na 1,2–1,5 g/kg/optimální tělesné hmotnosti, protože část bílkovin se při dialýze ztrácí. Bílkoviny jsou rostlinného a živočišného původu a ve svátečním jídelníčku dialyzovaných pacientů by měly převažovat právě živočišné bílkoviny – maso, mléčné výrobky, sýry, vejce, drůbež a ryby. Bramborový salát a kapr patří neodmyslitelně k Vánocům. Oba tyto tradiční vánoční pokrmy lze připravit zdravěji, aby nebylo vaše tělo zbytečně zatěžováno. - Vyrovnaný příjem tekutin
Naučte se vyrovnávat se s nepříjemnými pocity žízně, např. zvlhčováním úst vodou nebo dezinfekčním prostředkem, cucáním bonbonů, žvýkáním žvýkačky, srkáním tekutin, omezením soli a potravin obsahujících skrytou sůl, např. uzenin, pikantních sýrů, chipsů, nakládaných potravin. Na slavnostní přípitek zvolte kvalitní víno nebo ovocný koktejl z kompotovaného ovoce. - Ovoce a zelenina jako součást jídelníčku
Vybírejte a zařazujte do jídelníčku ovoce a zeleninu s nízkými laboratorními hodnotami draslíku a fosforu. Ovoce a zelenina je nejen zdrojem vitaminů a minerálů, ale i vlákniny, tekutin a energie. Významná část fosforu a draslíku se ztratí vařením. - Udržujte si tělesnou hmotnost
Také o Vánocích myslete na pravidelnou pohybovou aktivitu a přizpůsobte ji vašemu celkovému zdravotnímu stavu. Dopřejte si každý den procházku na čerstvém vzduchu. Užijte si Vánoce aktivně, vyhněte se vysedávání u televize, které svádí k nadbytečné konzumaci jídla a pití. Raději využijte tento čas k setkání s rodinou, přáteli a vychutnejte si klidnou a pohodovou vánoční atmosféru ve svém okolí.
Vyzkoušet můžete i odlehčené sváteční recepty pro dialyzované pacienty, které připravila nutriční terapeutka Dana Sasaková ze společnosti Fresenius Medial Care.
Bramborový salát (1 porce)
- 150 g brambor na salát
- 60 g mrkve, celeru, petržele – mražená zelenina
- 20 g sterilovaného hrášku bez šťávy
- 20 g kyselé okurky bez láku
- 1 ks vařené vejce
- 10 g cibule
- 30 g bílého jogurtu nebo majonézy light
- 1 kávová lžička hořčice
- špetka – soli, bílý pepř
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, namočíme alespoň na 2 hodiny. Pak vodu slijeme a vaříme v nové. Mraženou zeleninu uvaříme ve vodě s lístkem bobkového koření a novým kořením. Uvařené brambory a zeleninu vložíme do mísy, přidáme sterilovaný hrášek a najemno nakrájenou cibuli (kterou po nakrájení můžeme přelít vroucí vodou, aby nebyla tak výrazné chuti). Nakonec přidáme vařené vejce, majonézu nebo bílý jogurt, vše smícháme a dochutíme solí, pepřem, hořčicí.
Rybí filé v těstíčku (1 porce)
- 120?g rybích filetů
- 1 ks vejce
- 15 g strouhaného parmazánu
- 10 kapek citronové šťávy
- 1 lžička bílého vína
- 2 lžic hladké mouky, špetka soli,
- kvalitní tuk na smažení
Filé nakrájejte na kostičky, pokapejte ho šťávou z citrónu, osolte a obalte v parmazánu. Těstíčko připravené z vejce, vína a mouky by mělo mít konzistenci těsta na palačinky. V něm namáčejte připravené kousky nebo plátky ryb. Na pánvi rozpalte tuk a rybu v něm ze všech stran osmažte; trvá to asi sedm minut. Podávejte nejlépe s bramborovou kaší, salátem a případně ozdobené proužky citronů.
Ovocný pohár (4 porce)
- 2 žloutky
- 100 g krupicového cukru
- 250 g čerstvého smetanového sýra
- 100 ml ušlehané smetany
- 100 g kompotovaných mandarinek bez šťávy
- 100 g kompotovaných jahod bez šťávy
- 50 g kompotovaných borůvek bez šťávy
- 200 g máslových nebo lineckých sušenek
- 50 g másla
Žloutky s cukrem vyšlehejte nad horkou párou do pěny. Prošlehejte se sýrem a šlehačkou. Dejte do lednice vychladnout. Rozmixujte sušenky s máslem, rozprostřete je v hrudkách na plech s pečicím papírem a pečte na 180 °C dozlatova. Do pohárů dejte část borůvek, mandarinek, jahod, na ně cukrářským sáčkem nastříkejte krém a zasypte vrstvou sušenek. Opakujte do naplnění poháru. Nakonec naneste krém a posypte ho trochou sušenkové směsi.
Vložit komentář