Štědrý večer. Tato dvě magická slůvka jsou pro mnohé téměř synonymem pro opulentní hodování. Rybí polévka, bramborový salát s majonézou, smažený řízek, to vše završené cukrovím a chlebíčky, přibližně tak to vypadá ve většině domácností. Avšak počet Čechů, kteří se stravují alternativně, stále stoupá.
Dva tisíce korun – taková je částka, kterou Češi průměrně utratí za vánoční večeři. Příprava varianty pro vegetariány či celiaky vyjde ještě o něco dráž. Jak bude vypadat menu, ke kterému usednou?
Vegetariáni si užijí staročeskou klasiku i odlehčené novinky
Tradiční štědrovečerní jídla, jako je kuba nebo pokrmy z hub, připravuje už asi jen šest procent českých domácností. Obliba těchto jídel ale stoupá u vegetariánů, kterých je v Čechách asi dvě procenta.
Na rozdíl od většiny lidí, kteří si bramborový salát s řízkem či kaprem dopřávají zpravidla jen na Vánoce, vegetariáni žádné vyloženě sváteční pokrmy nemají. „To, co si vegetarián připraví na vánoční tabuli, jí během celého roku. K obecně rozšířeným mýtům patří spojování vegetariánů s výhradní konzumací tofu. Ti přitom daleko častěji jedí jeho chutnější variantu – tempeh. Ten je možné připravit v kombinaci s dalšími surovinami stejně jako řízek – usmažený v trojobalu,“ popsal Tomáš Vobořil, majitel nejen vegetariánské restaurace Podolka.
Nespornou výhodou vegetariánské stravy je fakt, že je obecně lehčí a lépe stravitelná. Například majonéza v bramborovém salátu je často nahrazena sojanézou s minimálním obsahem tuku anebo klasickým bílým jogurtem.
„Vegetariánská vánoční tabule může být výrazně pestřejší, ale také nákladnější. Často má mezi třemi až pěti chody a nechybí na ní například sushi z okurky nebo avokáda, kapustové karbanátky, rizota z luštěnin a obilovin nebo sladké pokrmy. K oblíbeným jídlům našich hostů patří pečená paprika s praženým tofu, grilovaný kozí sýr nebo steak z červené řepy. Také tyto pokrmy se jistě na sváteční tabuli některých vegetariánů, ale i celiaků objeví,“ doplnil Jaroslav Rezek, šéfkuchař téže restaurace.
Bezlepkové varianty vyžadují kreativitu
Nad skladbou štědrovečerní večeře musí víc přemýšlet kolem sto tisíc Čechů, kteří drží bezlepkovou dietu. Při ní se lidé musí vyhýbat nejen potravinám, které jsou vyrobeny z obilí, ale také těm, do kterých je lepek přidán skrytě. To jsou například nekvalitní džemy, kečupy nebo sterilovaná jídla. „Klasickou rybí polévku mohou celiaci zahustit kukuřičnou jíškou nebo rozmixovanou rýží. Populární jsou také různé variace krémových polévek nebo jednodušší vývary. Mouku a strouhanku na obalovaný řízek je možné nahradit trojobalem kukuřičným nebo místo kukuřičné strouhanky použít quinoové vločky. Quinoové vločky v kombinaci s čerstvými bylinkami, sýrem parmezánového typu doplněné o citronovou kůru jsou barevnou a chutnou kombinací pro všechny, kdo rádi zkouší nové recepty. Nejen, že je maso ovoněné bylinkami, sýr na něm navíc vytvoří krustu, a tak je potom daleko šťavnatější,“ doporučil Tomáš Vobořil.
Češi jsou v oblasti stravováni považováni za jeden z nejkonzervativnějších národů. Experimentovat odmítají a trvají na vyzkoušeném. Přitom i tradiční pokrmy, jako je bramborový salát, jde udělat moderně a chutně.
Pokud i vy letos hledáte štědrovečerní alternativu, inspirovat se můžete následujícími recepty z kuchyně vegetariánské restaurace Podolka.
Krůtí steak nebo tempeh v quinoovém trojobalu
- Krůtí maso nakrájené na plátky nebo tempeh
- Přepuštěné máslo nebo rostlinný olej
Quinoový obal
- 250 g kukuřičné mouky
- 250 g quinoových vloček
- 100 g sýru parmezánového typu
- 10 ml mléka
- 3 vejce
- 25 g dlouholisté petržele, 25 g tymiánu či jiné bylinky, 20 g citronové kůry, sůl, pepř
Postup: Kukuřičnou mouku samostatně vysypte do první misky a lehce osolte. Vejce rozklepněte do druhé misky, lehce osolte, opepřete a zřeďte malým množstvím mléka. Směs rozmíchejte. Quinoové vločky smíchejte s nasekanými bylinkami, sýrem a citronovou kůrou, osolte a opepřete. Maso nebo tempeh obalte nejprve v kukuřičné mouce, následně ve směsi vajec a mléka a nakonec v quinoové směsi. Následně smažte v přepuštěném másle. To dodá jídlu krásnou specifickou chuť. Je možné použít i kvalitní fritovací olej.
Salát ze sladkých brambor a kořeněné quinoi a brokolice
- 800 g sladkých brambor očištěných a nakrájených na cca 1,5 cm velké kostky
- 200 g quinoy
- 300 g brokolice rozdělené na malé kousky
- 200 g kešu rozdrcených na malé kousky
- 100 g hrášku/hráškových lusků nebo hráškových výhonků
- 100 g černá cherry rajčata
- 60 ml olivového oleje/přepuštěného másla
- 50 g nasekané pažitky
- 1/2 lžičky římského kmínu, 1 lžička kurkumy, 1 lžička soli
Na dresink:
- 30 ml šťávy z grepu
- 10 g medu (na doslazení)
- 30 ml olivového oleje
Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. Nakrájené, osolené a opepřené brambory promíchejte s tukem a vložte na papírem vyloženém plechu do trouby. Snažte se, aby na sobě brambory nebyly namačkané a mohly se bez problémů opéct. Po upečení nechte vychladnout. V menším hrnci uveďte půl litru vody do varu společně se solí, římským kmínem a kurkumou. Stáhněte plamen, vhoďte quinou a zlehka vařte cca 10 minut. Nechte ji zlehka vystydnout. Mezitím si spařte brokolici v horké vodě a okamžitě po vyjmutí ji zchlaďte studenou vodou. Díky zchlazení nezešedne. Cherry rajčata překrájejte, hrášek vyloupejte z lusků nebo překrájejte mladé lusky na menší kousky a smíchejte se všemi tuhými složkami salátu. Šťávu z grepu smíchejte s medem a olivovým olejem. Podle chuti přidejte med. Dresink smíchejte se salátem těsně před podáváním.
Smažené kvůli rodině bohužel vypustit nemůžu, na řízek si potrpí. Ale majonézu v bramborovém salátu už kolik let nahrazuju zakysanou smetanou a nikdo nic nepoznal.