Saturované tuky a transmastné kyseliny zvyšují riziko deprese

Konzumace transmastných kyselin a saturovaných tuků, jaké jsou například obsaženy v hranolkách, zvyšují riziko deprese. Uvádí se to ve studii španělských vědců, která byla zveřejněna ve Spojených státech ve vědeckém časopisu PLoS ONE.

Vědci rovněž konstatovali, že olivový olej, který je bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin a základem středomořské kuchyně, jakož i další rostlinné oleje a tučné ryby přispívají ke snížení rizika duševní choroby.

Autoři studie sledovali způsob stravování a životní styl více než 12.000 dobrovolníků po dobu šesti let. Na počátku studie žádný z účastníků netrpěl depresí. Na konci studie však deprese vykazovalo 657 účastníků.

Ti z dobrovolníků, kteří konzumovali transmastné kyseliny a saturované tuky, měli o 48 procent vyšší riziko deprese než ti, kteří potraviny obsahující tyto tuky nejedli.

Čím bylo množství transmastných kyselin vyšší, tím výraznější byly dopady na duševní zdraví dobrovolníků, uvedl doktor Almudena Sánchez-Villegas, profesor preventivní medicíny na univerzitě v Las Palmas na Kanárských ostrovech ve Španělsku a hlavní autor studie.

Vědci rovněž zdůraznili, že studie se prováděla na skupině populace konzumující nízký podíl transmastných kyselin, které v jejich stravě představovaly pouze 0,4 procenta celkového energetického příjmu. V některých zemích, například ve Spojených státech, však tento podíl činí 2,5 procenta.

Přesto jsme u zkoumaných osob konstatovali téměř padesátiprocentní zvýšení rizika deprese,“ sdělil Sánchez-Villegas.

Dospěli jsme proto k závěru, že je třeba přihlížet k účinkům transmastných kyselin a saturovaných tuků v zemích, jako jsou Spojené státy,“ konstatoval doktor Miguel Ángel Martínez-González, profesor preventivní medicíny na Navarrské univerzitě ve Španělsku, který výzkumný tým vedl.

„Objevili jsme, že nenasycené mastné kyseliny a zejména olivový olej umožňují snižovat riziko deprese,“ dodal.

Výsledky tohoto výzkumu potvrzují hypotézu, podle níž je v severských zemích vyšší výskyt depresí než v jižních zemích, kde převládá středomořská strava, uvedl Martínez-González. Faktorem přispívajícím k vyššímu výskytu depresí na severu planety je rovněž nedostatek denního světla, konstatoval.

Studie, která loni v lednu vyšla v American Journal of Psychiatry, analyzovala duševní zdraví 1046 žen po dobu deseti let s pomocí dotazníků. Ty z nich, které se stravovaly západním stylem, tedy jedly hamburgery, bílý chleba, pizzu, chipsy a potraviny bohaté na cukry, měly riziko deprese zvýšené o 50 procent.

Autoři španělské studie připomněli, že výskyt depresí je v posledních letech ve světě vyšší a že jimi nyní trpí na 150 milionů lidí.

Vložit komentář

Komentáře slouží ke svobodné výměně názorů či vyjádření názoru na dané téma. Váš příspěvek ale přitom nesmí jakýmkoliv způsobem porušovat zákony ČR, zejména nesmí propagovat národnostní, rasovou, náboženskou či jinou nesnášenlivost. Je také třeba respektovat soukromí jiných lidí, a proto je zakázáno zveřejňovat soukromé údaje o jiných osobách. Výslovně je zakázáno komentovat léčivé přípravky vázané na lékařský předpis. Redakce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění odstranit komentáře, které porušují výše uvedená pravidla.

Do komentářů prosím nevkládejte dotazy ohledně zdravotního stavu, pokud potřebujete poradit, můžete se zeptat v sekci PORADNA. Děkujeme za pochopení.