Těhotné a kojící ženy mají dvojnásobnou potřebu jódu

Těhotné a kojící ženy by měly dbát na dvojnásobně vyšší přísun jódu oproti ostatní populaci. I mírný nedostatek soli v raném vývoji plodu totiž může později způsobit nižší inteligenci. IQ takového člověka pak může být nezvratně o sedm až 15 bodů nižší, řekl profesor Václav Zamrazil z Endokrinologického ústavu.

V Evropě má nedostatečný přísunu jódu přitom stále polovina obyvatel, upozornila předsedkyně meziresortní komise pro řešení jódového deficitu při Státním zdravotním ústavu v Praze Lydie Ryšavá. Česká populace je podle lékařů jódem zásobena dostatečně, problémem jsou nastávající a čerstvé matky. Podle výzkumů má asi 15 až 20 procent těhotných a kojících žen v USA jódu málo, v Česku to bude kolem deseti až 15 procent, řekl Zamrazil.

Lidé získávají většinu jódu ze soli, které se doporučuje zhruba deset gramů denně. Přidávat jód do soli je podle odborníků nejlepší, neboť solí se nelze předávkovat. Obsah jódu v soli je dán vyhláškou. Zdravému člověku stačí přijímat 150 mikrogramů jódu denně, těhotné a kojící ženy pak potřebují nejméně 250 mikrogramů. Přitom právě tyto ženy většinou solí méně. Měly by tedy jíst potraviny bohaté na jód – mléko, mléčné výrobky či ryby. Jód lze do těla dodat i doplňky stravy pro těhotné.

Vedle matek a lidského plodu jsou nedostatkem jódu nejvíce ohroženy děti do tří let a dospívající mládež. Deficit jódu snižuje tvorbu hormonů štítné žlázy nutných pro správný vývoj organismu.

Těžký nedostatek jódu se projevuje takzvaným kretenismem, kdy člověk není schopen samostatného života. V Evropě se tato těžká forma nevyskytuje, ale jinde ve světě ano. Podle odhadů se ročně ve světě narodí asi 100.000 takto postižených dětí, řekl Zamrazil.

Význam příznivých vlivů obohacování kuchyňské soli jódem prokazují dlouholeté mezinárodní studie. Podle Ryšavé navíc lidé, kteří se stravují podle výživových doporučení, nemohou být ohroženi onemocněním štítné žlázy z nadměrného přívodu jódu. Stačí omezit potraviny a pokrmy s vysokým obsahem soli, tedy masné, instantní výrobky, polotovary a konzervy či doplňky stravy s obsahem jódu.

Stravovací zvyklosti, složení potravy i množství přijímané soli se mění, dostatečné zajištění jódu pro populaci je proto nezbytné podle lékařů stále sledovat.

Vložit komentář

Komentáře slouží ke svobodné výměně názorů či vyjádření názoru na dané téma. Váš příspěvek ale přitom nesmí jakýmkoliv způsobem porušovat zákony ČR, zejména nesmí propagovat národnostní, rasovou, náboženskou či jinou nesnášenlivost. Je také třeba respektovat soukromí jiných lidí, a proto je zakázáno zveřejňovat soukromé údaje o jiných osobách. Výslovně je zakázáno komentovat léčivé přípravky vázané na lékařský předpis. Redakce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění odstranit komentáře, které porušují výše uvedená pravidla.

Do komentářů prosím nevkládejte dotazy ohledně zdravotního stavu, pokud potřebujete poradit, můžete se zeptat v sekci PORADNA. Děkujeme za pochopení.