Školní jídelny dávají dětem málo ryb, luštěnin a mléka, děti totiž tyto potraviny nechtějí. Vyplývá to z šetření České školní inspekce, odborníci proto volají po prohloubení výchovy o zdravé .. celý článek
Trend zdravého stravování zasáhl v Česku i řetězce s rychlým občerstvením. Pod tlakem veřejnosti nabízejí zdravé varianty svých produktů, když v salátu nahradí smažené kuře tvrdým sýrem, neb .. celý článek
Pravidelně podle průzkumu snídá jen 48 procent Češek a Čechů, jako důvod vynechání snídaně obvykle uvádějí nedostatek času. Třetina má první jídlo až v zaměstnání, často jogurt, prý jim dodá .. celý článek
Lidé vstávající časně by měli pít kávu ráno, večerní šálek kávy by jim mohl rušit spánek. Tvrdí to nová studie, která doporučuje konzumaci kávy sladit s chronotypem, tedy v závislosti na tom .. celý článek
Dvakrát týdně porce mořských ryb nebo konzerva sardinek pokryjí potřeby dospělého člověka na příjem jódu, radí odborníci ze Státního zdravotního ústavu při příležitosti úterního Dne jódu. Kd .. celý článek
Lidé v pokročilejším věku, kteří pravidelně pijí zelený čaj, zůstanou agilnější a nezávislejší než jejich vrstevníci. S tímto zjištěním přišli japonští vědci, kteří do výzkumu zapojili tisíc .. celý článek
Důvěryhodnost studií, které prokazovaly prospěšnost resveratrolu, tedy látky která je obsažena v červeném víně, bere za své. Vedoucí výzkumník z Univerzity v Connecticutu, Dr. Dipak K. Das b .. celý článek
Výživa dítěte v prvním roce života má zásadní význam pro jeho růst, vývoj a zdravotní stav, a to i z hlediska možného vzniku potravní nesnášenlivosti a alergie, které jsou jak v dětské, tak .. celý článek
Počátkem roku věnujeme více pozornosti svému zdraví i štíhlé linii. Avšak nízká hmotnost není automaticky synonymem zdraví. Nechtěné hubnutí (nechtěná ztráta tělesné hmotnosti) může v řadě p .. celý článek
Schopnost multivitaminů chránit srdce vědecké studie jednoznačně nepotvrzují, ale věda si stojí za tím, že vitamin D a rybí tuk to dokážou. Dariush Mozaffarian z Harvardské univerzity, jehož .. celý článek
Lékaři a odborníci na výživu dlouhá léta doporučovali lidem vyhýbat se živočišnému tuku a hlídat si tak cholesterol. Teď však dánští výzkumníci přišli s tím, že sýry by nemusely být v tomto .. celý článek
Většina studií zabývajících se zvýšením krevní tlaku (hypertenzí) poukazuje na významnou úlohu nadměrného příjmu kuchyňské soli (NaCl) při vzniku hypertenze jak v dospělosti, tak zejména v d .. celý článek
V Británii je ode dneška na trhu šlechtěním upravená brokolice, jejíž konzumace výrazně působí proti rakovině a nemocem krevního oběhu. „Superbrokolice“, vypěstovaná britskými od .. celý článek