Zkoušená imunita – Téma měsíce

A je to tady, naše imunita opět dostává zabrat.

Podzimní plískanice, mlhy, nevlídno, do toho kolega v kanceláři pokašlává a vaše dítě se vrátí ze školy doslova s nudlí u nosu a tisíckrát  za celý den utřenou do rukávu. Že to znáte? Aby ne, je to každým rokem jak přes kopírák. Ale než se vypravíme do lékárny pro nějaké vitamíny a nosní kapky, podívejme se společně na obyčejné a hlavně velmi dostupné potraviny, které nám pomohou v boji proti podzimnímu nachlazení a posilování imunity.

Nedá mi to, a musím uvést jeden případ z dětství. Jako dítě z pohraničí, kde byla docela nouze se zásobováním a lékárna vydávala vše na předpis, měl svou praxi stařičký pan doktor-dětský pediatr. Kdykoli jsme ho navštívili s nějakým neduhem, znělo jeho uvítání vždy stejně: „Jíš cibuli a česnek?“ Samozřejmě jsme jedli, přirozeně v jídle a horlivě jsme kývali hlavou, že ano. Ale pan doktor se nikdy nenechal odbýt a řekl: „A kolik stroužků česneku jsi měl dneska? Dýchni na mě.“  Následovala přednáška jak zdravý a přínosný je česnek, a jak pomáhá cibule. Takto tenkrát jednal i s dospělými, kdykoli zaskakoval za praktické lékaře.

Ačkoli pan doktor, jak se říká, byl ze staré školy, jedno se mu nedá upřít, měl pravdu.

Aromatická cibule

Antibakteriální účinky cibule jsou známy dlouho. Cibulové silice  působí příznivě nejen při léčbě rýmy a nachlazení, ale jejich účinků můžeme využívat také ke zvyšování naší obranyschopnosti a posilování imunity. Tohle znaly už naše babičky a jejich babičky, proto se také dochoval všemocný lék na začínající kašel a průdušky. Výluh z cibule, prostě cibulová šťáva. Užívání ráno, v poledne a večer po polévkové lžíci a za dva dny bylo po nachlazení.

Jen pozor takto syrová cibule nemusí všem vyhovovat na žaludek, proto je možné si výluh ředit, ale už nemá tak silné účinky.

Výroba je velmi jednoduchá, nakrájet cibuli na kolečka, prosypat cukrem. V misce, ideálně přes noc, zatěžkané a přikryté, nechat vyluhovat.  Ráno bude v misce první výluh, který se bude nadále z cibule uvolňovat.

 

Ona cibule se dá využít různými způsoby, podívejme se na nějaké recepty, kde je hlavní surovinou. Tepelně upravená cibule nabývá díky vymizení hořčičné palčivosti, rozkladu škrobů a jejich následným lehkým karamelizováním, neobyčejných lahodných chuťových vlastností.

Cibulové kroužkycibulové kroužky

nenáročné, rychlé a mohou jíst i vegetariáni

  • oloupané cibule nakrájíme na širší plátky
  • ty ručně rozdělíme na kroužky
  • vložíme na minutu do horké vody a necháme okapat
  • na těstíčko prošleháme vejce,
  • vmícháme hladkou mouku se sodou
  • solamyl, ochutíme pepřem a solí
  • kroužky obalujeme v hladké mouce
  • pak v těstíčku a smažíme z obou stran dozlatova na rozpáleném oleji

Dá se také obalit v klasickém troj-obalu, ale kroužky pak nejsou tolik nadýchané

 


Cibulový rychlý koláč

lehké na přípravu a užijí si jak vegetariáni, tak vegani

cibulový koláč

  • Začneme těstem:
  • připravíme si kvásek ze droždí a cukru (kdo pěstuje žitný kvásek, užije ten)
  • smícháme s hladkou moukou (jakoukoli- bílou, žitnou, nebo  celozrnnou)
  • vodou, špetkou soli a lžící oleje a necháme chvilku kynout
  • mezi tím větší množství nahrubo nakrájené cibule
  •  osmahneme dozlatova s trochou oleje, v závěru přidáme oregano
  • necháme trochu vychladnout
  • těsto vyválíme na placku na plech, nebo vměstnáme do dortové či koláčové formy- vždy vymazané nebo podložené pečícím papírem
  • hustě posypeme osmaženou cibulí s oreganem a poklademe nakrájenými kousky jablka bez slupky
  • vše pečeme dle typu své trouby dozlatova.

Lahodnou kombinací pro vegetariány je posypat v závěru pečení strouhaným čedarem a chilli. Pro masožravce lze  ještě cibuli smíchat se smaženou slaninou nebo pikantní klobásou.

Všemocný česnek

topinka
topinku s česnekem si dají i vegani

Česnek je přírodní antibiotikum. Pro posílení imunity je česnek doslova jako stvořený. Opět je nejúčinnější v syrové podobě a ideálně, aby nepřišel do styku s kovem, který jeho účinky snižuje.

Ne každý jej má rád a ve velkém dávkování, by mohl způsobit potíže, ředí totiž krev. Více zde.   Ovšem v případě nachlazení, 1/3 – 1/2 stroužku na jemno nadrceném ve lžíci medu, udělá při požití  jednou za dva dny, divy.  Obsahuje klíčové anti-virové látky jako allicin a ajoene, které mají účinky jak antibiotika. Ale jen tehdy, pokud je česnek mačkán nebo drcen, musí být čerstvý a sněden až po deseti minutách, kdy začíná uvolňovat allicin, ideálně do 30 až 45 minut, kdy zase jeho účinky mizí.

 

Topinka s česnekem a medem

rychlé a levné  ideální pro vegetariány

Takže taková na sucho opražená topinka pomazaná  česnekem s medem, je zdravá pochoutka.

 


 

Česnečka

snadná, rychlá, zdravá a mohou i vegani česnečka

 

  • 2 brambory  pokrájené na kostičky
  • zalijeme asi 0,5 l vodou
  • přidáme lžičku kmínu a vaříme do změknutí
  • lžíci brambor vyndáme z vývaru
  • pak přisypeme 2 lžičky sušené majoránky a
  • pokrájenou cibuli najemno osmahneme na oleji
  • přidáme brambory, sůl a pepř a vše trochu rozmačkáme a vložíme zpět do vývaru
  • nadrťte česnek (asi 1-2 stroužky na talíř)
  •  vložte jej na dno talíře a  přelijte polévkou
  • podávejte třeba s opečenými kostičkami chleba a petrželkou nebo čerstvou majoránkou

Česnek si zachová co nejvíce zdravých látek, ale pokud vám dělá potíže na žaludek, pak je  možné jej povařit ve vývaru

 

 

 

Zázračné zelí

 

Kysané zelí bylo ceněné již za dob našich babiček. Nakládalo se doslova v každé domácnosti. Pro jeho léčebné účinky je ale nutno  užít tradiční postup nakládání, bez urychlovačů mléčného kvašení. Na podzim se čerstvé hlávky zelí nakrouhají a spolu se solí naloží do sudu, kde je nutno jej ušlapat tak, aby nad vrstvou zelí bylo alespoň několik centimetrů šťávy, následně zatížit a nechat kvasit na teplém místě kvasit.

Po pár týdnech, kdy proběhne kvasný proces, obsahuje zelí více vitamínu C než na začátku. No a kromě toho v něm přibudou i cenné bakterie mléčného kvašení, které pomáhají na zažívání. 

Kysané zelí bylo a je zdrojem cenných látek a vitamínu C v zimním období. A další výhodou je, že jej mohou jíst i vitariáni, protože kysané zelí neprochází  tepelnou úpravou.

Víte, kdo je…

Vitarián? Je člověk, který jí pouze syrovou stravu nebo raw. Většinou rostlinného původu. I když někteří vitariáni pijí čerstvé mléko a přírodní kozí, ovčí  jogurty, zákysy nebo tvarohy a sýry podléhající přírodnímu zrání, bez nutnosti vaření mléka.

 

zelníky

Obyčejné jihočeské zelníky

velmi jednoduché,  v této formě mohou vegani i vegetariáni

  • do misky nasypeme hladkou mouku 2 hrnky
  • přidáme  kysané zelí 2 hrnky,  u kterého vymačkáme trochu šťávu, aby zelníky nebyly moc kyselé
  • osolíme a přidáme kmín
  • doplníme  6 lžic slunečnicového oleje
  • dle hustoty těsta přilijeme vodu
  • Vypracováváme těsto tak dlouho, aby přestalo lepit
  • vyvalíme na pomoučeném válu na co nejtenčí placku kterou rozkrájíme na menší kusy
  • pražíme krátce na suchém plechu v  rozpálené troubě dozlatova.

Jedí se ihned po opražení tak jak jsou. U běžných strávníků se do zelníků místo oleje přidávají namleté škvarky, nebo sádlo a dle potřeby vody.  Výborné jsou také s přidáním nakrájené klobásy do těsta.  Zajímavá kombinace je základní těsto se sádlem a upražené pak  posypané moučkovým cukrem.


 

Strapačky se zelímstrapačky

dle ingrediencí vhodné od veganů po omnivory

  • syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle
  • smícháme s moukou
  • osolíme
  • vypracované těsto má mít polohustou konzistenci
  • aby šlo dobře propasírovat skrz „nokové“ síto
  • strapačky zaváříme do vroucí osolené vody (asi 3 minuty)
  • cibuli na kostičky
  • osmahneme ji dozlatova na trošce rostlinného oleje
  • přidáme pokrájené kysané zelí
  •  smícháme s vařenými noky
  •  dozdobíme jemně sekanou petrželkou

Základní verzi pro vegany lze rozšířit o balkánský sýr, nebo bryndzu pro vegetariány, a omnivorům, neboli jedlíkům bez omezení lze podávat ještě s rozškvařenou slaninou.

 

 

I houby posilují imunitu

Příznivé dopady na imunitu mají houby jako hlíva ústřičná, nebo shiitake, které obsahují více, než 300 účinných a imunitu posilujících látek. Za prvé houby podporují produkci bílýchhliva_ustricna kShiitakervinek, které jak je známo umí bojovat se zákeřnými viry.  Působí na metabolismus tuku, umí snižovat cholesterol a  také hlívě ústřičné  říká elixír věčného mládí, protože obsahuje D glukan, který slouží jako regenerátor buněk s antioxidačními účinky.

Houby lze využít jako přísady do jídla, omáček, polévek i salátů.

V kuchyni připravujeme čerstvou hlívu tak jako jiné houbové pokrmy  chutná jako zapékaná, pod maso, s vejcem, do karbanátků i s dušenou zeleninou.

Podle farmakologů je hlíva ústřičná výborná v jakékoliv formě, ať už je sušená, sterilovaná nebo čerstvá.

 

 

Blahodárný křen

Čerstvý nastrouhaný křen je proti rýmě a nachlazení. Uvolňuje dutiny a obsahuje vitamín C. Najemno nastrouhaný křen doplněný o 2 lžíce medu je medovo-křenový lék, denně 3 čajové lžičky a budete coby dup fit.

Křen je samozřejmou přílohou klobásek, ale můžete se i přimíchat k salátu, který doplníme  třeba ještě o sterilovanou červenou řepu nebo kysané zelí.

 

Křenová  pomazánkakřenová pomazánka

Rychlá, chutná a vegetariánská 

  • křen nastrouháme na jemném struhadle
  • vyšleháme s máslem
  • strouhaným polotvrdým sýrem 
  • sůl, pepř, chilli dle chuti
  • můžeme zvýraznit lžící plnotučné hořčice
  • posypat pažitkou nebo petrželí

 

 

Kuchyně plná zdraví

Vidíte, jak dokáže docela běžný kuchyňský sortiment pomoci se zdravotními potížemi. Víte, jak si podchytit rýmu, jak se zbavit nachlazení  a při tom se dobře a zdravě najíst. Nyní v tomto počasí a čase není tedy od věci si preventivně udělat cibulový koláč, nebo česnečku.

 

A na závěr, aby toho nebylo málo, zkuste využít všechny zdravé suroviny cibuli, česnek, kysané zelí, křen i houby, najednou.

 

Poradíme vám jak.

 

A ještě na imunitu, dopřejte si trochu jiné bramborákybramboráčky

v této formě si pochutnají vegani i vegetariáni

  • syrové brambory asi půl kila nastrouháme na jemném struhadle
  • z nastrouhaných brambor slijeme přebytečnou vodu
  • přistrouháme  křen a 4 polévkové lžíce dáme k bramborách
  • osolíme
  • přidáme půl kila slitého kysaného zelí (slitou lahodnou šťávu vypijte)
  • společně s hladkou moukou promícháme
  • na závěr do těsta prolisujeme 2 paličky česneku
  • jednu větší nadrobno nakrájenou cibuli
  • 6 kloboučků hlívy ústřičné nakrájených na proužky
  • hrst sušené majoránky a vše důkladně promícháme
  • vypracované těsto má mít polohustou tužší konzistenci
  • po té lžící nabíráme kopečky těsta a klademe na plech vyložený  pečícím papírem
  • kopečky těsta lžící upravíme do tvaru placky a pečeme dozlatova
  • nebo je možné těsto smažit na trošce rostlinného oleje

Podáváme osušené od přebytečného tuku. A třeba si bramboráčky doplňte o kroužky cibule, rukoly nebo salátu a rajčete.

 

DOBROU CHUŤ A PEVNÉ ZDRAVÍ

 

 

 

 

Vložit komentář

Komentáře slouží ke svobodné výměně názorů či vyjádření názoru na dané téma. Váš příspěvek ale přitom nesmí jakýmkoliv způsobem porušovat zákony ČR, zejména nesmí propagovat národnostní, rasovou, náboženskou či jinou nesnášenlivost. Je také třeba respektovat soukromí jiných lidí, a proto je zakázáno zveřejňovat soukromé údaje o jiných osobách. Výslovně je zakázáno komentovat léčivé přípravky vázané na lékařský předpis. Redakce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění odstranit komentáře, které porušují výše uvedená pravidla.

Do komentářů prosím nevkládejte dotazy ohledně zdravotního stavu, pokud potřebujete poradit, můžete se zeptat v sekci PORADNA. Děkujeme za pochopení.