Odborníci radí nebojovat s ní, ale přizpůsobit se na čas pomalejšímu tempu, o něž si říká organismus oslabený zimou. Tělo zvolna nastartuje na plný výkon, zvlášť když člověk využije nabídky jarní přírody a obohatí jídelníček o bylinky a zelené natě a přidá k běžnému dennímu programu vycházky do přírody a nenáročný sport. Pouštět se do redukčních diet je v tomto období velká chyba.
„Většina lidí se s příchodem jara vyrovná sama, někteří potřebují pomoc odborníka. Pro toto období je typická únava, nedostatek energie, nepozornost, kolísání nálad a u některých lidí také deprese,“ řekla psycholožka Šárka Slabá z 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
Když člověk nevyslyší alespoň částečně potřebu svého těla i psychiky, může mu to podle Slabé způsobit dlouhodobý stres. „Měli bychom vyrazit ven a nechat se světlem a teplem slunce dobít. Pokud sportujeme, získáme navíc serotonin, kterému se říká hormon štěstí. Náš pocit pohody je tím odstartovaný,“ popsala odbornice. Důležité podle ní také je věnovat se sám sobě, často se smát a být pozitivní.
„Jaro bychom měli brát jako příležitost ke změně životního stylu,“ doplnila dietoložka Karolína Hlavatá. Hodně lidí se právě v tomto období snaží zhubnout „do plavek“. Podle Hlavaté jaro opravdu dává k tomuto snažení dobré podmínky, delší dny a příznivější počasí umožňují věnovat se častěji pohybu. Hubnout ale nemůže člověk trpící jarní únavou.
K úspěchu podle Hlavaté přispěje správné načasování hubnutí. Člověk by neměl začínat s dietou, když je ve stresu, například se snaží odvykat kouření, má manželské problémy nebo nápor úkolů v práci. „Musíme si uvědomit, že dobře můžeme zvládnout jen jednu podstatnou změnu, protože na ni potřebujeme všechnu energii. Odložení hubnutí na klidnější období tedy není neúspěchem, ale prevencí neúspěchu,“ shrnula odbornice.
K posílení organismu pomohou vitamíny a minerály. Jídelníček obohatí kopřiva, smetanka lékařská, popenec a potočnice. Všechny mají také léčivé účinky. Bylinné čaje by se v tomto období měly připravovat z čerstvých rostlin, nejvhodnější je čtrnáctidenní popíjení tří šálků čaje denně.
Vložit komentář