potravinové alergeny

Potravinová alergie

Jedině čistá voda je poživatina, která nevyvolává alergii. Ostatní mohou být příčinou nejrozmanitějších příznaků – od zažívacích potíží, kožních projevů, až po dušnost vyvolanou stažením dýchacích cest.

K nejčastějším potravním alergenům patří všechny druhy ořechů, aromatické „jižní“ ovoce, luštěniny, čokoláda, kakao, ryby, plody moře, ale i bílkoviny obilnin, mléka a vajec. Někdy se alergen hledá velmi obtížně.

Léčba

Nepokoušíme se o domácí terapii, ale je nutné vyhledat zkušeného alergologa. Základem je eliminace alergenu (v případě, že se alergen podaří objasnit). Zákaz požití alergizující potraviny platí i o Vánocích. Při jednou zjištěné alergii je nutné mít vždy po ruce léky k zvládnutí akutních potíží (na doporučení lékaře), případně dlouhodobě užívat (též na doporučení) léky, které snižují pohotovost k alergickým reakcím.

Vložit komentář

Komentáře slouží ke svobodné výměně názorů či vyjádření názoru na dané téma. Váš příspěvek ale přitom nesmí jakýmkoliv způsobem porušovat zákony ČR, zejména nesmí propagovat národnostní, rasovou, náboženskou či jinou nesnášenlivost. Je také třeba respektovat soukromí jiných lidí, a proto je zakázáno zveřejňovat soukromé údaje o jiných osobách. Výslovně je zakázáno komentovat léčivé přípravky vázané na lékařský předpis. Redakce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění odstranit komentáře, které porušují výše uvedená pravidla.

Do komentářů prosím nevkládejte dotazy ohledně zdravotního stavu, pokud potřebujete poradit, můžete se zeptat v sekci PORADNA. Děkujeme za pochopení.