Jedině čistá voda je poživatina, která nevyvolává alergii. Ostatní mohou být příčinou nejrozmanitějších příznaků – od zažívacích potíží, kožních projevů, až po dušnost vyvolanou stažením dýchacích cest.
K nejčastějším potravním alergenům patří všechny druhy ořechů, aromatické „jižní“ ovoce, luštěniny, čokoláda, kakao, ryby, plody moře, ale i bílkoviny obilnin, mléka a vajec. Někdy se alergen hledá velmi obtížně.
Léčba
Nepokoušíme se o domácí terapii, ale je nutné vyhledat zkušeného alergologa. Základem je eliminace alergenu (v případě, že se alergen podaří objasnit). Zákaz požití alergizující potraviny platí i o Vánocích. Při jednou zjištěné alergii je nutné mít vždy po ruce léky k zvládnutí akutních potíží (na doporučení lékaře), případně dlouhodobě užívat (též na doporučení) léky, které snižují pohotovost k alergickým reakcím.
Vložit komentář