-
Pohyb (hlavně takový, který baví, není nutné ničit se ve fitku, každodenní procházka svižnějším tempem je též blahodárná)
-
Vyhodit fritézu (přepalovaný tuk je ten ze všech nejméně zdravý, byť by byl původně i rostlinného původu). Zapomeňme, že existuje vepřový bůček, škvarky a uzeniny, jejichž hlavní složkou je živočišný tuk.
-
Sladkosti jíst jen občas. Přednost mají potraviny, které obsahují pomalu se vstřebávající a štěpící se cukry (například luštěniny). Narozdíl od toho, co se tvrdilo posledních 20 let, těstoviny, brambory a rýže nejsou optimálními potravinami. Pozor i na sladké ovoce. Ovocné šťávy, zejména konzervované džusy nejsou tak přínosné, jak se tvrdí. Jsou plné cukrů, již bez vitaminů a navíc plné konzervačních látek.
-
Bílkoviny neškodí. Podstatnou část jídelníčku (kolem 20 % z celkové energetické spotřeby) musí tvořit kvalitní proteiny – bílé drůbeží maso, netučné ryby a mléčná netučná bílkovina.
-
Zelenina osvěží. Syrová, jen krátce spařená, dušená v páře. Obsahuje vlákninu, která brání zpětnému vstřebávání cholesterolu.
-
Hodně smíchu. I když se nedaří, téměř vždy lze nalézt maličkost, která potěší – sedmikrásku na trávníku, kousek modré oblohy… Ještě lepší je, když se aktivně naučíme dělat si radost sami.
-
Odpočinek. Nemusíme všechno zvládnout.
Vložit komentář