Olivový olej snižuje riziko mozkové mrtvice u osob starších 65 let až o 41 procent. Zjistili to američtí vědci na základě průzkumu stravovacích návyků u více než 7000 Francouzů v důchodovém .. celý článek
Dieta, kterou drží nastávající maminky, může mít vliv na genetickou informaci jejich potomka a zvýšit riziko, že bude v dětství obézní. Vyplývá to ze studie, kterou vypracoval tým vědců z No .. celý článek
Zvýšení podílu vlákniny ve stravě může lidem prodloužit život. Vláknina organismus chrání nejen před chorobami srdce, ale také před infekcemi a dýchacími problémy. U mužů snižuje riziko onem .. celý článek
Tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaa prý v mnoha ohledech prospívá lidskému zdraví více než ovoce. Tuto „čokoholikům“ dobře známou zprávu potvrdil tentokrát i nový výzkum ameri .. celý článek
Ve stravovacích návycích Čechů je hlavním problémem to, že se při výběru potravin řídí především svými chutěmi a cenou. Zatím málo jich přemýšlí o tom, jak prospěje určitá potravina jejich z .. celý článek
Vinný střik je nejméně nebezpečný pro štíhlou linii, zatímco destiláty jsou kalorické bomby, řekla odbornice na zdravou výživu Marie Hrudková. Pro silvestrovské oslavy doporučila střiky z bí .. celý článek
Vánoce a Nový rok jsou obdobím roku, k němuž krom sváteční nálady, dárků, oslav či petard patří také zvýšená konzumace alkoholu. A s ní se pravidelně objevují i více či méně zaručené recepty .. celý článek
Vánoce i přípravy na ně se podle psycholožky Zdenky Kavalírkové dají prožít v pohodě. Stačí se k tomu rozhodnout, dát si priority – nepodléhat předvánočnímu stresu se sháněním dárků či .. celý článek
Jíst zdravou stravu pro vás může být dobré, ale v některých rozvojových zemích tím může neúmyslně štíhlet i ekonomika. Zjistili to britští vědci v nové studii, kterou zveřejnil časopis Lance .. celý článek
Mléko je podle Pavla Suchánka z Fóra zdravé výživy nezbytnou součástí stravy a nic na tom nemění nepodložená tvrzení kritiků a propagátorů různých výživových směrů, že pro člověka není přiro .. celý článek
Čokoláda s vysokým obsahem kakaa může u diabetiků pomoci udržovat hladinu cholesterolu na přijatelné úrovni. Vhodná je zejména čokoláda, v níž jsou kousky kakaa a která je bohatá na polyfeno .. celý článek
Pro zdravý růst a vývoj potřebují děti stravu bohatou na tuky. Měly by to být hlavně tuky zdravé s obsahem takzvaných esenciálních mastných kyselin. Tělo si je samo neumí vyrobit, a tak je m .. celý článek
Evropská komise chce zakázat, aby výrobci do ovocných džusů přidávali dodatečný cukr. Přijala kvůli tomu návrh na změny patřičné směrnice. Ty pro vstup v platnost musejí schválit i členské z .. celý článek