Tři čtvrtiny onkologických pacientů trpí podvýživou už v době stanovení diagnózy. Onkologové se zabývají podvýživou jen u každého šestého nemocného, přitom správná výživa je klíčem k úspěšné .. celý článek
Nejen lahodná, ale také zdraví prospěšná může být dobře uvařena káva. K její přípravě se všechna zrna nemusí ani pražit. Tvrdí to výrobci nového druhu kávy, která využívá účinků nepražených .. celý článek
Na právě probíhajícím obezitologickém kongresu ve Stockholmu přednesli němečtí a britští lékaři závěry výzkumu, který měl ověřit účinky velmi oblíbených volně prodejných potravních doplňků v .. celý článek
Med pomáhá při nachlazení, u některých lidí ale může vyvolat alergickou reakci. Zcela nevhodný je pro děti do 18 měsíců. V medu totiž může být bakterie tvořící jedovatý botulotoxin. Dítě nem .. celý článek
Mají-li ženy kávu rády a jsou zdravé, mohou denně vypít až tři šálky, řekl gynekolog a sexuolog Zlatko Pastor. Jeden šálek podle něj nevadí ani v těhotenství, neohrozí ženu ani plod. Ideální .. celý článek
Češi jako národ pivařů jsou podle odbornice na zdravou výživu Tamary Starnovské zvyklí hasit žízeň tímto pěnivým nápojem. Zejména v horkých letních dnech tak rychle doplní potřebné tekutiny. .. celý článek
Trochu slunce, vln, písku a taky soli a máte nekonečný půvab pláže. První dáma USA Michelle Obamová a newyorský starosta Michael Bloomberg se právě pokoušejí přimět mlsné Američany méně soli .. celý článek
Přísné diety zvyšují riziko obezity, varují lékaři. V Evropě má nadbytečné kilogramy 30 až 80 procent dospělých, v Česku přes polovinu. Na jejich problémy je zaměřen dnešní první Evropský de .. celý článek
Lidem, kteří často jedí uzeniny, hrozí vyšší riziko vzniku srdečních nemocí nebo cukrovky. Naproti tomu jedení nezpracovaného červeného masa nebezpečí rozvinutí těchto nemocí nezvyšuje. Ukáz .. celý článek
Otravy z jídla nepatří pouze mezi „exotická“ onemocnění, ale jsou velmi časté i v „civilizovaných“ zemích, ke kterým Česká republika patří. Nejde tedy jen o „dovezené“ nákazy, ale o ryze dom .. celý článek
Kdo zásobuje tělo dostatečně tekutinami, je výkonnější, rychlejší a pohotovější než ten, kdo pije málo. Tvrdí to Fórum zdravé výživy (FZV). Z nedostatku tekutin prý bolí hlava, člověk je pod .. celý článek
Účinně předcházet nemocem a snižovat riziko některých zdravotních problémů dokážou podle lékařů při dlouhodobém užívání takzvané funkční potraviny. Jsou obohaceny o látky příznivé pro zdraví .. celý článek
Údaje na obalech potravin čte stále méně lidí. Z nejnovějšího výzkumu Státní zemědělské a potravinářské inspekce vyplývá, že jim nevěnuje pozornost 56 procent nakupujících, což je o sedm pro .. celý článek