Lékař varuje před přísnými dietami, zvyšují prý riziko obezity

Přísné diety zvyšují riziko obezity, varují lékaři. V Evropě má nadbytečné kilogramy 30 až 80 procent dospělých, v Česku přes polovinu. Na jejich problémy je zaměřen dnešní první Evropský den obezity. Podle Martina Matoulka z Všeobecné fakultní nemocnice stoupá riziko obezity s každou „nepovedenou“ dietou.

 

Přísná dieta, kdy člověk vyřadí z jídelníčku vše, co dříve s chutí jedl, totiž vyvolá neodolatelnou chuť na zakázané. Dieta tím skončí, člověk si pak o to víc dopřává oblíbených jídel a kila přibývají. Nejde jen o estetický, ale hlavně zdravotní problém. Obezita zvyšuje riziko infarktu, mrtvice, vysokého tlaku, cukrovky, rakoviny či deprese.

„Nejprve zavrhněte myšlenku, že čím přísnější dieta, tím více zhubnete,“ varuje Matoulek v Obesity News. List rozdávali dnes v poradnách pro zdravé hubnutí v Praze a Brně. Odborníci lidem radili, jak upravit jídelníček a změnit životní styl. Rady budou dávat v sobotu také vybrané lékárny.

Matoulek vysvětlil, že při opravdu tvrdé dietě či hladovění se nejprve ztrácí zásobní glykogen, který váže vodu. S prvními ztracenými kilogramy se tělo nezbavuje tuku, ale vody. Pokud člověk navíc omezí pohyb, začne tělo brát energii z bílkoviny, tedy svalů. Tělo se zbavuje svalů, protože jsou nečinné, navíc při nižší hmotnosti jich pro pohyb tolik nepotřebuje.

Organismus se při tvrdé dietě přizpůsobí, z každého jídla si uloží něco na horší časy. Když se člověk vrátí k původnímu stravování, váha letí vzhůru, protože se tělo z obav před hladověním naučilo ukládat zásoby.

Matoulek upozornil, že i když člověk dietu jednorázově poruší, neměl by to vzdávat. Měl by mít na paměti dlouhodobý cíl, v němž krátkodobé výkyvy nehrají roli. Měl by se vrátit k původnímu redukčnímu režimu a lehce zvýšit pohybovou aktivitu, nikoli nárazově začít hladovět.

Dieta se stane přijatelnější, když v ní není nic zcela zakázáno, jednou týdně by si člověk měl dopřát jídlo, které má opravdu rád, jen musí výrazně omezit množství. Vyplatí se objevovat nové chutě a potraviny a dvakrát až třikrát týdne zkusit nový nízkoenergetický výrobek.

„Není pravda, že všechny nízkotučné produkty nejsou dobré, dá jen větší práci vybrat ty, které člověku zachutnají, protože tuk je rozpouštědlo chuti a většina chutí je rozpustná právě v tucích,“ vysvětlil lékař.

Vložit komentář

Komentáře slouží ke svobodné výměně názorů či vyjádření názoru na dané téma. Váš příspěvek ale přitom nesmí jakýmkoliv způsobem porušovat zákony ČR, zejména nesmí propagovat národnostní, rasovou, náboženskou či jinou nesnášenlivost. Je také třeba respektovat soukromí jiných lidí, a proto je zakázáno zveřejňovat soukromé údaje o jiných osobách. Výslovně je zakázáno komentovat léčivé přípravky vázané na lékařský předpis. Redakce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění odstranit komentáře, které porušují výše uvedená pravidla.

Do komentářů prosím nevkládejte dotazy ohledně zdravotního stavu, pokud potřebujete poradit, můžete se zeptat v sekci PORADNA. Děkujeme za pochopení.