Strava bohatá na ořechy, fazole a čočku pomáhá lépe udržet pod kontrolou příznaky diabetu a srdečních onemocnění než strava nabitá vlákninami. K takovému závěru dospěli podle agentury Reuters kanadští vědci. Cílem jejich studie bylo odpovědět na otázku, jaká strava by mohla pomoci diabetikům získat spolehlivější kontrolu nad jejich nemocí. Zároveň by prý ale takový jídelníček mohl prospět i ostatním.
„Ve věku, kdy jsou mnozí z nás obézní a rezistentní na inzulin, se to skutečně může týkat značné části populace,“ míní doktor David Jenkins z nemocnice St.Michael a Torontské univerzity, jehož studie byla zveřejněna v odborném časopise Journal of the American Medical Association.
Diabetes typu 2, nejobvyklejší forma cukrovky, těsně souvisí s obezitou. Diabetici, jejichž hladina cukru v krvi je příliš vysoká, budou s větší pravděpodobností postiženi srdeční chorobou, mozkovou mrtvicí, poškozením ledvin a slepotou.
Jenkins a jeho kolegové studovali 210 lidí trpících diabetem druhého typu náhodně vybraných k tomu, aby po šest měsíců zkoušeli stravu jednoho ze dvou druhů jídelníčků. Lidé s nízkým glykemickým indexem, který nasvědčuje tomu, že se cítili více sytí, jedli hodně fazolí, hrášku, čočky, ořechů a těstovin.
Lidé odkázaní na stravu s vysokým obsahem vláknin jedli „hnědou“ stravu: cereálie a celozrnné pečivo, naturální rýži, která zlepšuje funkci střev, nebo brambory ve slupce. Po „pokusných králících“ se také požadovalo, aby jedli tři porce ovoce a pět porcí zeleniny denně.
Po šesti měsících lidé živící se stravou s nízkým glykemickým indexem mírně zhubli, měli lepší kontrolu nad svým obsahem cukrů v krvi a zaznamenali také vyšší úroveň lipoproteinu HDL, takzvaného hodného cholesterolu.
Vložit komentář